Сдружение иска спиране на търга за „Струма“, за да не се повтори ужасът от Своге

„Граждани за устойчиво развитие“ поиска създаване на Министерство на устойчивото развитие

Сдружение иска спиране на търга за „Струма“, за да не се повтори ужасът от Своге
760 ~ 1 мин. четене
Сдружение „Граждани за устойчиво развитие“ поиска да бъде спрян търгът за Лот 3.2 от магистрала „Струма“ в Кресненското дефиле, за да не се повтори сценария от събота, когато при автобусна катастрофа 17 души загубиха живота си, а 3-ма са в тежко състояние. На пресконференция днес председателят на сдружението Димитър Димитров заяви, че иска премиерът да създаде Министерство на устойчивото развитие.

„Трябва да се спре този търг и независима международна оценка да оцени качеството на безопасността на т.нар. двойно трасе на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле“, заяви Димитров. По негови думи проектът не отговаря на изискванията за магистрала, няма дублиращ път и е транспортно неудачен. 

Той посочи, че за търга, пуснат вчера от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), ще бъдат сезирани президентът и главният прокурор. 

Според Димитров трябва да бъдат спрени всички бъдещи пътни проекти с обществени поръчки, за да бъде изготвена независима експертиза с международно участие, която да покаже дали пътищата са безопасни. 
Подкрепи Economic.bg