Нов държавен орган ще се бори с войната по пътищата

Новата структура ще обединява всички служби в страната, свързани с пътната безопасност

Нов държавен орган ще се бори с войната по пътищата

Снимка: Economic.bg

Нова държавна структура, обединяваща всички служби, отговорни за пътната безопасност, ще бъде създадена у нас. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев след среща в Министерски съвет днес. По думите му става въпрос за служби в МВР, Министерство на транспорта, Министерство на регионалното развитие, Агенция "Пътна инфраструктура", МОН и други.

Идеята е чрез новата структура да се упражнява контрол и да се създават нови политики за повишаване безопасността на пътищата в страната. 

Вицепремиерът уточни, че няма да се назначават нови хора в новия държавен орган, а ще се използва капацитетът на специалисти от отговорните ведомствата и неправителствени организации.

"Много трудно един министър би могъл да критикува работата си или сам да предпише нещо на себе си, да не говорим за ниската вероятност сам да се накаже", поясни Томислав Дончев. 

Той обясни, че предстои да се реши дали новата структура ще бъде комисия или държавна агенция. Според него тя трябва да бъде максимално близо до Министерски съвет, или директно подчинена на премиера, за да може да се разпорежда на министерствата.

Това е поредният опит на правителството за иницииране на някаква дейност след тежък инцидент. Припомняме, че в края на 2017 г.  след тежката катастрофа на автобус, отново бе създадена работна група с различни експерти, които предложиха въвеждане на изисквания превозните средства да отговарят на определен евростандарт за технически характеристики. Сред идеите бе да се въведат камери в автобусите и превозните средства и да бъде задължително поставянето на предпазни колани за пътниците. 

Предстои да видим какви ще бъдат следващите предписания на новата структура и дали ще се намали броят на пътните инциденти по пътищата в страната. 
Коментари: 0