Сенатът на САЩ одобри стимулите за $2 трлн.

Американските авиокомпании получиха държавна подкрепа от $58 млрд.

Сенатът на САЩ одобри стимулите за $2 трлн.

Снимка: БТА

3128 ~ 2 мин. четене

Сенатът на САЩ подкрепи в сряда законопроектa за стимулиране на икономиката с 2 трлн. долара, насочени към подпомагане на безработни работници и индустрии, засегнати от епидемията от коронавирус, както и осигуряване на милиарди долари за закупуване на спешно необходимо медицинско оборудване, предава Reuters.

След тежки преговори дълбоко разделеният Сенат се събра и прие законопроекта с единодушен вот 96-0, което изпрати огромния пакет от стимули до Камарата на представителите, която може да го гласува в четвъртък или петък. Президентът Доналд Тръмп обеща да подпише законопроекта веднага щом стигне до бюрото му.

Мащабният проект - който би била най-голямата мярка за икономически стимули, приета някога от Конгреса - включва фонд от 500 млрд. долара за подпомагане на тежко засегнати отрасли и съпоставима сума за директни плащания в размер до 3 000 долара на милиони американски семейства.

Пакетът има за цел да наводни икономиката с пари в опит да ограничи въздействието на засилващата се епидемия, която уби над 900 души в САЩ и зарази най-малко 60 хил.

Само две други държави, Китай и Италия, имат повече случаи на коронавирус и Световната здравна организация предупреди, че Съединените щати изглежда са бъдещ епицентър на глобалната пандемия. Сътрудниците на Тръмп и висши сенатори от двете страни обявиха, че са се договорили за безпрецедентния законопроект за стимулиране в ранните часове на сряда след пет дни разговори.

Няколко републикански сенатори настояха законопроектът да бъде променен, за да се гарантира, че уволнените работници няма да получават повече обезщетения за безработица, отколкото печелят на работа. Предложението им обаче не бе прието.

По-рано през деня министърът на финансите Стивън Мнучин разкри, че американците, които отговарят на критериите по законопроекта, ще започнат да получават директни плащания в рамките на следващите три седмици.

Сенатът гласува и спасителен пакет за американската авиационна индустрия в размер на 58 млрд. долара, като 25 млрд. долара от средствата ще бъдат под формата на безвъзмездна сума за покриване на заплатите на около 750 хил. служители. 25 млрд. долара ще бъдат предоставени като заеми, а останалите 8 млрд. долара ще бъдат разпределени между летищните предприемачи като заведения за бързо хранене и летищните товарни превозвачи.

Авиокомпаниите също биха получили данъчни облекчения при закупуване на гориво и при движение, което може да свали тарифите за пътниците.

Коментари: 0