Цените на петрола смениха посоката и отново тръгнаха надолу

Щатските запаси се повишиха за девета поредна седмица

Цените на петрола смениха посоката и отново тръгнаха надолу

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се понижиха в четвъртък след три дни печалба, като перспективата за бързо намаляване на търсенето поради забраните за пътуване компенсира надеждите, че стимулите в САЩ на стойност 2 трлн. долара ще засилят икономическата активност, предава Reuters.

Към 8:05 ч. българско време европейският петрол Брент поевтиня с 0.6% до 27.23 долара за барел, а лекият американски петрол - с 1.4% до 24.15 долара за барел. И двата петролни бенчмарка поевтиняха с близо 60% от началото на годината.

Сенатът на САЩ в сряда подкрепи законопроект от 2 трлн. долара, насочен към подпомагане на безработни и индустрии, пострадали от коронавирусната епидемия. С бързото свиване на търсенето и увеличаването на производството, перспективите за петрол обаче остават неясни.

Според оценките на IHS Markit глобалното търсене на петрол ще се свие с над 14 млн. барела на ден през второто тримесечие, което ще доведе до безпрецедентно натрупване на запаси. Успоредно със свитото търсене заради краха на преговорите между членовете на ОПЕК+ се очаква Саудитска Арабия да достави повече от 10 млн. барела на ден от май, което да наводни пазара.

„В този момент, излишъкът на производителите ще се превърне в огромно логистично главоболие, което след това отваря възможността цените на петрола да паднат под направените разходи за производството му“, заяви Стивън Инес, борсов стратег на AxiTrader.

Базираната във Виена JBC Energy заяви, че очаква световното търсене на петрол да спадне дори повече - с 15.3 млн. барела на ден през второто тримесечие, което вероятно ще тласне ориентировъчните цени, поне временно, до около 10 долара за барел.

Щатските запаси се повишиха с 1.6 млн. барела през последната седмица, съобщи американската администрация за енергийна информация в сряда, отбелязвайки деветата поредна седмица на увеличения.

Коментари: 0