Септември е исторически най-лошият месец за пазарите

Междувременно запасите на суров петрол спаднаха с 5.4 милиона барела за седмицата, което е далеч от очакваните 3.5 млн.

Септември е исторически най-лошият месец за пазарите

Снимка: Unsplash

552 ~ 3 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Американските фондови пазари се понижиха във вторник, като се отказаха от печалбите по-рано през сесията след по-доброто от очакваното отчитане на инфлацията и изпаднаха обратно в застоя си през септември. NASDAQ се понижи с 0.45%, приключвайки на 15 037, а S&P 500 изгуби 0.57% до 4443. Dow спадна с 0.84% до 34 577. Септември е исторически най-лошият месец за пазарите със среден спад от 0.56% през месеца датиращ от 1945 г., според CFRA.

Европейските фондови пазари затвориха със смесени настроения във вторник, тъй като инвеститорите реагираха на данните за инфлацията в САЩ. DAX се повиши с 0.14% и приключи на ниво от 15 722, а FTSE 100 записа спад от 0.49% до 7034.

Цените на петрола се повишиха във вторник, след като данните от индустрията показаха по-голямо от очакваното намаляване на запасите от суров петрол в САЩ. Запасите на суров петрол спаднаха с 5.4 милиона барела за седмицата, приключила на 10 септември, а анализаторите очакваха спад от 3.5 милиона барела. Повишението се дължеше и на очакванията, че търсенето ще се възстанови с увеличаването на разпространението на ваксините срещу COVID-19. WTI прибави 0.34%, завършвайки на 70.62 USD за барел, а Brent се повиши с 0.41% до 73.81 USD.

Златото се задържа над ключовото психологическо ниво от 1800 USD, тъй като доходността на долара и облигациите беше подложена на натиск. Покачването на инфлацията в САЩ бе по-ниско от очакваното, което доведе до несигурност кога централната банка на САЩ ще започне да намалява своите покупки на активи. Жълтите кюлчета приключиха денят с повишение от 0.63% до 1 804 USD за тройунция.

Акценти днес

Икономически данни – Индекс на потребителските и производствените цени, запаси и индустриално производство

Сутринта ще разберем данни за индекса на потребителските и производствените цени във Великобритания. На обяд Еврозоната ще представи отчетите си за индустриалното производство, като месечните се очаква да бъдат по-ниски от предходните, а годишните по-високи. Следобед САЩ ще излезе с данни за индекса на бизнес активността в Ню Йорк. Канада ще представи данни за индекса на потребителските цени, като се очаква минимално повишение. При индустриалното производство в САЩ се очаква спад. Запасите на лек суров петрол се очаква да намалеят още по-драстично, докато при запасите на бензин и дестилати се очаква ръст.

Инструмент на фокус

Moderna – Дневна

Акциите на компанията консолидират през август. Корекциите в цената са ограничени до 20-периодната експоненциална пълзяща средна, която играе роля на подкрепа. Образувана е дивергенция между движението на графиката и индикатора, което може да доведе до низходящо движение Пробив и установяване под 20 ЕМА, е възможно да доведе до низходящо движение. Задържане над 20 ЕМА може да доведе до възходящо движение.

AUD/NZD – Дневна

Валутната двойка се намира в низходящ тренд от началото на юли. Всяка корекция в цената е ограничена до 20-периодна експоненциална пълзяща средна, която играе роля на подкрепа. Движението на графиката образува низходящ клин и пробив на горната граница на клина е възможно да доведе до възходящо движение. Курсът се намира на психологическо ниво 1.03, което ако не бъде пробито е възможно да доведе до възходящо движение. Задържане под 20 ЕМА може да доведе до продължение на низходящо движение.

COPPER – Седмична

Медта консолидира през последните два месеца и половина. Цената е над 50 - периодната експоненциална пълзяща средна, която играе роля на подкрепа. Образувана е техническата фигура глава с рамене, пробив на подкрепата формирана от фигурата е възможно да доведе до низходящо движение. Пробив и установяване под 50 ЕМА е възможно да доведе до низходящ тренд. Задържане над 50 ЕМА е възможно да доведе до възходящо движение.

US 500 – Дневна

S&P 500 се намира във възходящ тренд, a цената опря 50 – периодната експоненциална пълзяща средна, която играе роля на подкрепа. Пробив и установяване под 50 ЕМА е възможно да доведе до низходящ тренд. Образувана е дивергенция между движението на графиката и индикатора, което може да доведе до възходящо движение. Задържане над 50 ЕМА е възможно да доведе до продължение на възходящия тренд. Макар и в подножието на рекорда, последните движения формират дивергенция на бавния Стохастик, което все пак може и да предвещава изчерпване на ентусиазма сред купувачите.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Подкрепи Economic.bg