Сетенил де лас Бодегас – градът в скалите (снимки)

Около 3 хил. души буквално живеят под скалите

Сетенил де лас Бодегас – градът в скалите (снимки)
Сетенил де лас Бодегас (Setenil de las Bodegas) е едно от най-симпатичните малки градчета в Централна Испания, което се намира в близост до град Ронда. Там живеят около 3 хил. души. Сетенил де лас Бодегас попада в списъка на т. нар. “бели градчета“ в Испания заради цвета на къщите. 

Днес градът е популярна туристическа дестинация, която привлича хора от цял свят с уникалната си архитектура. В Испания повечето градове от този тип са построени върху скалите за разлика от Сетенил де лас Бодегас, където къщите са издълбани в самите канари. Туристите често казват, че цялото градче изглежда така, все едно скалата всеки момент ще го погълне изцяло.

Смята се, че тук са живели хора още от времето на римската инвазия –около I век. Въпреки това местnостта се населила за постоянно през XII век по време на мавританската окупация. От този период са останали руините на замък в Мавритански стил, най-популярната забележителност в Сетенил де лас Бодегас.


Името на града е свързано с богатата му история. Сетенил идва от латински „септем нихил“ и означава – „седем пъти не”. То се отнася за седемте опита на католиците да си върнат града от маврите – арабски завоеватели, които владеели голяма част от Испания през Средновековието. 


Другата част на името „бодегас“ идва от испански и означава „винарни”. Името e дошло от големите масиви с грозде, които били насадени тук през XV век. За съжаление заради болест по лозята днес в Сетенил де лас Бодегас няма и следа от лозови масиви.

Най-популярната забележителност на Сетенил де лас Бодегас са руините на Мавританския замък. Те са свидетелство за една отминала епоха за градчето. В църквата Дева Мария на Въплъщението е отслужена първата католическа меса в градчето. Тя е построена под патронажа на кралица Изабела и крал Фердинанд в чест завладяването на градчето и преминаването му в испанско владение.


Заслужава си да посетите туристическия център на Сетенил де лас Бодегас, който се намира в стара сграда и има красив дървен таван в мавритански стил. Уникална и неповторима обаче остава архитектурата.


Именно тесните каменни улички и скалните къщи привличат повечето туристи, жадни да усетят атмосферата на "бялото село". 

Коментари: 0