Северна Корея депортира задържан за снимане турист

КНДР е решила да се отнесе снизходително с туриста

Северна Корея депортира задържан за снимане турист
932 ~ 1 мин. четене

Северна Корея депортира от страната японец, който бе задържан по-рано рози месец за предполагаемо заснемане на военен обект в пристанищния град Нампо, където бил на посещение на като турист, съобщава японската агенция Киото, цитирана от ДПА. Туристът бил "държан под контрол от съответна институция, за да бъде разпитан за престъплението си срещу закона на КНДР", пише Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА). Изданието подчертава, че КНДР е решила да се отнесе снизходително с туриста.

В момента японският гражданин се намира в Китай. Томоюки Сугимото е на възраст между 30 и 40 години. Той е работил върху филмова продукция и е посетил комунистическата страна с група, организирана от туристическа агенция в Китай.

Токио настояваше Пхенян да освободи японеца колкото се може по-скоро. На пресконференция днес говорителят на японското правителство Йошиниде Суга отклони искането за коментар на съобщението за туриста.

Освободеният японец е бил посетен в Китай от представители на японските власти, които са се осведомили за неговия арест и за здравословното му състояние.Подкрепи Economic.bg