Северна Корея изстреля четири балистични ракети

Три от тях са паднали в японски води

Северна Корея изстреля четири балистични ракети
Северна Корея изстреля четири балистични ракети, три от които са паднали в японски води. Това съобщи премиерът на Япония Шиндзо Абе, предадоха световните медии. По думите му ракетите са прелетели около 1000 километра.

"Северна Корея днес почти едновременно изстреля четири балистични ракети, които прелетяха около хиляда километра.Три от тях паднаха в нашата изключителна икономическа зона", заяви Абе в парламента.

Изстрелването е извършено от северен район на страната "около 7:35 ч." южнокорейско време, се казва в изявлението на Министерство на отбраната на Южна Корея.

Все още не са установени моделите балистични ракети. Възможно е сред ракетите да е имало междуконтинентална балистична ракета, съобщава агенция Kyodo News. Изданието припомня, че по-рано тази година Северна Корея обяви, че е достигнала финален етап в подготовката на изстрелване на междуконтинентална ракета, способна да достави ядрена бойна глава на територията на САЩ.

Вашингтон осъди остро действията на КНДР и изрази готовност да "използва целия спектър от налични възможности срещу тази растяща заплаха. 

Това е поредният ядрен опит на Северна Корея. Тестовете на балистични оръжия й донесоха множество санкции от ООН през последните години. 
Коментари: 0