Сезираха ОЛАФ за скандалните обществени поръчки на \"Зелените\"

Коалиция \"За да останат хора в България\" подаде сигнал за злоупотреба с европейски бюджетни средства

Сезираха ОЛАФ за скандалните обществени поръчки на \
Създадената наскоро Коалиция "За да останат хора в България", която се обяви "за" построяването на втори лифт в Банско и изнесе скандални данни за обществени поръчки на зелените организации, сезира Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Новосъздадената организация изпрати и копия до Комисията по околна среда в Европейския парламент и и нейния председател Джовани Ла Вия, еврокомисаря с ресор Околна среда Кармену Вела и българската прокуратура. 

Сигналът е за проверка на изнесените данни за злоупотреба с европейски и бюджетни средства по Оперативна програма "Околна среда", сектор "Биоразнообразие", пише БГНЕС. Коалицията настоява да се извърши ревизия на дейността на Министерство на околната среда и водите (МОСВ). 


На вниманието на сигнализираните институции са поставени следните въпроси: 

- Дали одобрените от министъра на околната среда програми са целесъобразни и в максимална степен защитават обществения интерес и околната среда? 
- Особено внимание да се обърне за наличие на конфликт на интереси и свързаност между лицата и организациите, печелещи обществените поръчки. 
- Да се провери детайлно кои дирекции на МОСВ и кои служители и по какви критерии изготвят заданията за поръчките. 
- Има ли съмнения за опорочени тръжни процедури и предизвестени победители. 
- Упражнен ли е необходимият контрол на изпълнението и отчетените документи? 
- Допринесли ли са изразходваните пари за съхранение на биоразнообразието или поръчките се извършват повърхностно, без достатъчна задълбоченост и средствата са прахосани безотговорно. 


ОЛАФ и българската прокуратура да отговорят и на въпросите: 

Как точно едни и същи неправителствени организации и свързаните с тях лица печелят поръчките? Правени ли са инспекции на терен по време на разработване на поръчките и това документирано ли е? Допринесли ли са изразходваните милиони левове и евро за дългосрочно изпълнение на целите за опазване на биоразнообразието в страната? 
В сигнала се настоява и за проверка на законността, формите и начините, по които ще се разпределят предвидените 100 млн. лв. за настоящата година. 

С писмото се отправя искане до приключване на проверката, прокуратурата да разпореди забрана на усвояването на парите за 2016 година.


Обществените поръчки можете да видите тук
Коментари: 0