2000 сгради с договори за саниране до края на годината

Вече се ремонтират първите блокове по програмата

2000 сгради с договори за саниране до края на годината

Снимка: МРРБ

Над 2000 сгради ще имат сключени договори за финансиране по националната програма за енергийна ефективност, т.нар., саниране, до края на годината. Това съобщи в Русе министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която преряза лентата на обновения градски център, предаде bTV.

До този момент има над 1000 сключени договора и одобрени сгради, а още 1300 са подали документи за одобрение.  Тя каза още, че са факт първите сгради, които се ремонтират.

„Банката за развитие на Съвета на Европа отпусна финансиране, допълващо към тази програма, в размер на 150 млн. евро. Отделно от това ние вече сме водили и преговори и с Европейска инвестиционна банка, и с немската банка KFW, така че смятам, че тази програма има своя потенциал и тя се разраства“, коментира министър Павлова.

До края на годината със средства по европейските фондове ще бъдат санирани още около 150-180 сгради.

Лиляна Павлова съобщи, че в рамките на новата оперативна програма 2014-2020 г. е предвидено европейско финансиране за енергийна ефективност и подобряване на сградите - публична и частна собственост, включително и паметници на културата.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството откри официално  обновената централна градска част на Русе, включваща участък от ул. „Александровска“, площад „Батенберг“ и прилежащите пространства. Проектът за благоустрояване се  финансира по Оперативна програма „Регионално развитие“  2007-2013 с над 5.4 млн.лв. 

Коментари: 0