Shell готви мащабни съкращения при добива на нефт и газ

Компанията иска да спести пари, които да използва при прехода към производство на „зелена“ енергия

Shell готви мащабни съкращения при добива на нефт и газ

Снимка: Wikimedia

Royal Dutch Shell се стреми да намали до 40% от разходите за добив на нефт и газ, съобщава Reuters, цитирайки свои източници. По този начин компанията иска да спести пари, които да използва за преструктуриране на бизнеса си, като се съсредоточи повече върху пазарите на енергия от възобновяеми източници.

Новият план за намаляване на разходите на Shell, известен вътрешно като „Промяна на проекта“ се очаква да приключи тази година. Той ще засегне трите й основни подразделения, а всички спестявания трябва да достигнат 4 млрд. долара.

Намаляването на разходите е жизненоважно за плановете на Shell да премине към  сектора на възобновяемите енергийни източници, където маржовете са относително малки. Вероятно е конкуренцията да се засили с компании за комунални услуги и конкурентни петролни фирми, включително BP и Total, които се борят за пазарен дял, тъй като икономиките по света стават „зелени“.

„Имахме страхотен модел, но подходящ ли е за в бъдещето? Ще има разлики, тук не става въпрос само за структурата, но и за културата и за типа компания, която искаме да бъдем“, каза старши служител на Shell, който отказа да бъде посочен.

Миналата година общите оперативни разходи на компанията достигнаха 38 млрд. долара, а капиталовите разходи възлизаха на 24 млрд. долара.

Shell проучва начини за намаляване на разходите за добив на нефт и газ, което е най-голямото му подразделение. Плановете за сък ращаване на оперативните разходи и капиталовите разходи за нови проекти с 30-40%, пише Reuters.           

Сега компанията иска да съсредоточи производството си на нефт и газ върху няколко ключови центъра, включително Мексиканския залив, Нигерия и Северно море, съобщават източниците.

Интегрираното газово подразделение на компанията, което управлява операциите на Shell за втечнен природен газ (LNG), както и част от производството на газ, също планира дълбоки съкращения, казват източниците.

По-надолу по веригата прегледът се фокусира върху намаляването на разходите от мрежата от бензиностанции на Shell, която е най-голямата в света и наброява 45 000 обекта. Това е „най-ценната ѝ дейност“ и се очаква да играе ключова роля в прехода, са казали други двама източници пред Reuters.

„Претърпяваме стратегически преглед на организацията, която възнамерява да гарантира, че сме настроени да процъфтяваме през целия енергиен преход и да бъдем s по-проста организация, която също е конкурентна по отношение на разходите. Понастоящем разглеждаме редица възможности и сценарии, които се подлагат на внимателна оценка“, заяви говорител на Shell в официално изявление.

Коментари: 0