Шлемовете и шаловете вече не могат да се използват като маски

Здравният министър разпореди носене единствено на маски за еднократна и многократна употреба за защита в закритите обществени места

Шлемовете и шаловете вече не могат да се използват като маски

Снимка: Pixabay

Носенето на защитни маски за еднократна и многократна употреба става задължително на всички закрити обществени места от 1 февруари, като отпада възможността вместо маска да се използват шлемове или други средства, покриващи носа и устата. Това гласи една от трите нови заповеди на здравния министър Костадин Ангелов.

Мерки срещу COVID-19

От 1 февруари до 30 април всички граждани, които се намират в закрити обществени места, в т.ч. и в обществения транспорт, трябва да носят защитна маска за лице. Същото изискване важи и за откритите обществени пространства, когато струпването на хора не може да бъде избегнато.

Изключение се допуска за клиентите на местата за хранене и питейните заведения, когатo посещенията в тях бъдат разрешени, за спортуващите, за децата до 6-годишна възраст, както и за изказващите се по време на семинари, пресконференции и т.н.

България е поредната страна, която завишава изискванията си към предпазните средства, с които могат да се посещават закрити обществени места. Австрия, Германия и Франция вече завишиха изискванията към маските и признават единствено медицинските маски, т.е. не може да се ползват платнените и домашно правени маски.

Коментари: 0