Щатската икономика е нараснала само с 2.2% през четвъртото тримесечие

Данните за разходите и инвестициите са ревизирани надолу, показва статистиката на търговското министерство

Щатската икономика е нараснала само с 2.2% през четвъртото тримесечие

Снимка: Pixabay

Икономическият растеж в САЩ се е забавил до 2.2% през последното тримесечие на 2018 г., показват ревизираните данни на Министерството на търговията. Първоначалните числа показваха растеж от 2.6%, но потребителските и държавните разходи са се оказали по-ниски. Ревизирани надолу са и числата за инвестиции в основен капитал бяха.

Ръстът за третото тримесечие бе 3.4%.

Данните за цялата 2018 г. показват реален растеж на БВП от 2.9%, което превръща миналата година в най-добрата след 2015 г.

Нежилищните инвестиции в основен капитал - ключов показател за бизнес активността, нараснаха с 5.4% спрямо 2.5% през третото тримесечие. Разходите за оборудване са нараснали с 6.6%, но инвестициите в инфраструктура са намалели с 3.9%, което е вторият пореден тримесечен спад. Инвестициите в жилищни сгради също са паднали през четвъртото тримесечие - с 4.7%.

Износът се е увеличил с 1.8%, докато вносът е нараснал с 2%.

В допълнение към отслабващия растеж на БВП, корпоративните печалби са спаднали през четвъртото тримесечие, но приключват годината с 7.8%, в сравнение с 3.2% през 2017 г. Компаниите се възползваха от намаленото данъчно облагане, въведено от Белия дом, което намали корпоративната ставка до 21%.
Коментари: 0