Щатските индекси поеха надолу заради разследването около Тръмп

Широкият индекс S&P 500 записа най-голямата си дневна загуба от края на август

Щатските индекси поеха надолу заради разследването около Тръмп
Щатските акции завършиха деня с понижение породено от новината, че председателят на Камарата в САЩ Нанси Пелоси готви разследване за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп. До тези действия се стигна, след като стана ясно, че Тръмп е оказал натиск върху украинското правителство да разследва бившия вицепрезидент и кандидат-президент на Демократическата партия Джо Байдън. 

Неясното бъдеще в политическата кариера на президента Тръмп поведе щатските индекси към отрицателни резултати. Широкият индекс S&P 500 записа най-голямата си дневна загуба от края на август, след като се раздели с 0.84 процента. Nasdaq Composite също реализира най-лошия си ден за месеца, отстъпвайки с 1.46% и понижавайки стойността си под психологическата граница от 8 000 пункта. Индустриалният индекс Dow Jones достигна загуба от 200 пункта, но върна част от загубите и в края на деня се раздели с 1 442.22 пункта до 26 807.77. 

Европейските пазари завършиха търговската сесия надолу, след като инвеститорите наблюдаваха геополитическото развитие от двете страни на Атлантика. Немският индекс DAX се раздели с 0.29 на сто до 12 307.15 пункта. Във Великобритания също се заформя скандал, който ще окаже влияние върху пазарите. Върховният съд постанови, че прекратяването на парламента за 5 седмици, от страна на премиера Борис Джонсън е незаконно, поради което индексът FTSE 100 се понижи с близо половин процент до 7 291.43 пункта. На фона на слабото представяне на ценните книжа цената на златото се покачи до триседмичен връх, поскъпвайки до 1 531.50 долара за трой унция. Цените на петрола паднаха с близо 3 процента във вторник, след като Доналд Тръмп разпали опасенията, че няма развитие със търговската сделка между САЩ и Китай, което ще се отрази на търсенето на нефт. Цената му достигна 56.86 долара за барел, докато сорта Брент се търгуваше при цена от $62.48.

Основен лихвен процент – Нова Зеландия

В 5 часа сутринта Централната банка на Нова Зеландия (RBNZ) оповести решението си да задържи основния лихвен процент в страната на текущото си ниво. След като на последното си заседание Банката намали лихвата с половин процент от 1.50% до 1.00%, при очаквано намаление с 25 базисни пункта, сега не се очакват изненади.

Акциите на доставчика на автомобилни части за вторично вграждане се намираха в  корекция, която завърши при цена $130, откъдето виждаме опит за възстановяване на основния възходящ тренд. Текущата възходяща вълна успешно проби тренд линията и сега тества издръжливостта на 50-периодната средна. Затваряне на седмичната свещ с пробив би означавало силен импулс за поскъпване на акциите, но не трябва да забравяме, че автомобилния сектор е един от най-зле представящите се, което може да ограничи печалбите.

Валутната двойка отслаби възходящото си движение, при което цената излезе под границата на подкрепа на канала, който се образува. Пробивът с подкрепа от низходящото пресичане на индикатора MACD ни дава сигнал за продажба с цел достигане до 50-дневната средна при ниво 0.9850.

Възходящият импулс на природния газ все още е в сила въпреки обръщащата свещ, която се формира на седмична графика. Нужно е да видим пробив над върха на седмичната свещ, за да считаме, че движението има достатъчно сила, за да продължи поскъпването. По-вероятен сценарии е понижение на газта, като сигнал за продажба ще имаме при спад под нивото от 2.48.

Корекцията на немския технологичен индекс достигна до пробив под 50-периодната средна, но продавачите нямаха достатъчно сила, за да понижат стойността към по-ниски нива. Опит за възстановяване на основния възходящ тренд формира скрита дивергенция и изпрати индекса до нивото на съпротива при 2 850 пункта. Затваряне над 50-периодната средна ни да ва сигнал за покупка с цел достигане на стойности над 2 900 пункта.
Коментари: 0