Швеция и Финландия най-после ще имат железопътна връзка

Пътуването с влак между двете скандинавски страни не е възможно от близо 30 години

Швеция и Финландия най-после ще имат железопътна връзка

Снимка: Pixabay

Автор: Economic.bg

Въпреки че Швеция и Финландия са съседни държави, почти три десетилетия те нямат железопътна връзка. Но в последните години пътуването с влак става все по-популярно, отчасти поради екологичните проблеми, и знаейки това, двете скандинавски държави предприемат важни стъпки за установяване на трансгранична връзка чрез пътнически влакове. На 1 април гарата в шведския граничен град Хапаранда за пръв път от 29 години отвори врати за пътнически влакове, пише TheMayor.EU.

Междувременно властите във Финландия решиха да електрифицират 20-километрова отсечка от линията между Лаурила и шведската граница. Този проект получи безвъзмездна помощ от Европейския съюз в размер на 1.6 млн. евро през юли 2020 г.

В допълнение към това, железопътният мост през река Торнио също ще трябва да бъде обновен и електрифициран. Все още обаче не са взети решения относно неговото финансиране.

Предимства и възможности

Лапландия е нетърпелива да възстанови връзката на пътническите влакове, тъй като вярва, че това ще отвори нови възможности за туризъм и ще даде тласък на икономиката във Финландия. Освен това страната се надява, че в един момент туристите може дори да пътуват с влак до Лапландия директно от Централна Европа.

Говорейки пред Euronews, изпълнителният директор на финландския туристически съвет на Лапландия Нина Форсел коментира: „Досега те (международни гости) са пристигали предимно със самолет, но сега това дава възможност в бъдеще, тъй като пътуването с влак става все по-популярно, дори да пътувате с влак от Централна Европа чак до Лапландия, както до Швеция, така и до Финландия.“

Освен това Форсел отбелязва, че повечето туристи посещават Лапландия, за да се насладят на природата. Следователно тези гости вероятно ще предпочетат бавно и живописно пътуване с влак пред полет със самолет.

Коментари: 0