Швеция налага частична блокада за първи път от началото на пандемията

Всички фирми с лиценз за сервиране на алкохол трябва да затворят до 22:30 ч.

Швеция налага частична блокада за първи път от началото на пандемията

Снимка: БТА

2597 ~ 1 мин. четене

За първи път от началото на пандемията Швеция налага частична блокада, като забранява продажбата на алкохол в баровете и ресторантите след 22 ч.

Ограничението бележи отклонение от предишните насоки на страната, които разчитаха главно на доброволни мерки за овладяване разпространението на вируса. Новата мярка ще се прилага в цялата страна от 20 ноември и означава, че всички фирми с лиценз за сервиране на алкохол трябва да затворят до 22:30 ч.

Изправени сме пред ситуация, която може да стане черна като нощ. Рискуваме да изпаднем в ситуацията, в която бяхме миналата пролет“, заяви премиерът Стефан Лофвен на пресконференция в Стокхолм, цитиран от Bloomberg.

На фона на нова вълна от ограничения, властите в 13 от 21-те региона на Швеция издадоха препоръки, които освен всичко друго призовават гражданите да избягват физически контакт с хора, с които не споделят дом. Но тези насоки изглежда имат ограничен ефект. През изминалата седмица броят на ежедневните случаи на коронавирус достигна рекорд и болниците наблюдават нарастващ приток на пациенти.

Лофвен заяви, че е готов да обмисли по-строги мерки за ограничаване на публичните събирания, ако последните стъпки не успеят да овладеят инфекциите.

Ограниченията идват, след като в сряда 129 пациенти с COVID-19 влязоха в отделения за интензивно лечение. Макар че това е по-малко от една четвърт от пика, наблюдаван през април, броят на пациентите в интензивно отделение се е удвоил през последните 10 дни.

Начинът, по който Швеция действа сега, ще определи „дали ще можем да празнуваме Коледа нормално“, допълни премиерът.

В последните седмици частични и пълни блокади бяха въведени в редица страни в Европа, най-строги от които - във Франция, Германия и Великобритания.

Подкрепи Economic.bg