Швейцария иска две от най-големите банки в света спешно да увеличат ликвидността си

Анализ разкрива, че те не биха могли да покрият нуждите си при извънредни ситуации

Швейцария иска две от най-големите банки в света спешно да увеличат ликвидността си

Снимка: Unsplash

1072 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Швейцарското правителство обяви, че съществуващите изисквания за ликвидност за системно важните банки в страната, включително две от най-големите световни институции – UBS и Credit Suisse, не са достатъчни. Анализ разкрива, че наложените към момента разпоредби за нивата вероятно няма да бъдат достатъчни, за да покрият нуждите на банките при извънредни ситуации.

Анализът е резултат от четвъртия доклад за оценка на банките.

Работната група, включваща Министерството на финансите, Швейцарската национална банка и швейцарския регулаторен орган Finma, се е заела със задачата да изготви начини за коригиране на изискванията, се казва в изявлението, цитирано от Bloomberg. Министерството на финансите също трябва да изготви предложения за това как системите на големите банки могат да бъдат подобрени.

Швейцарските регулатори разглеждат по-отблизо стабилността на заемодателите на фона на бурни няколко месеца в сектора. Сривът на Archegos Capital Management нанесе загуби както на Credit Suisse, така и на UBS тази година –  първият получи двоен удар след провала на фирмата за търговско финансиране Greensill Capital.

Finma поиска от Credit Suisse капиталът от втори ред да бъде увеличен с 1.9 млрд. швейцарски франка заради фалита на Greensill. Finma също наложи временно увеличение на буфера за рисковопретеглените активи на банката заради фалита на Archegos.

Подкрепи Economic.bg