Siemens превръща вятърната електроенергия във водород

Заводът в Майнц работи с така наречената протонно-обменна мембрана

Siemens превръща вятърната електроенергия във водород

Siemens стартира днес нов енергиен проект за преобразуване на вятърната енергия във водород. Целта е крайният продукт да се употребява като общо гориво или в тръбопроводи за природен газ.

“Електролитният завод“ в Майнц работи с така наречената Proton Exchange Membrane (PEM) или протонно-обменна мембрана (PEM), която позволява улавянето и съхранението на електричество във вид на водород.

Компанията заяви, че заводът може да обработва до 6 мегавата електричество, което го прави най-голямата PEM инсталацията по рода си в света. Тя ще е в състояние да захранва 2000 автомобила с горивни клетки.

PEM технологията, която реагира на колебанията в производството на електроенергия в рамките на милисекунди, е тествана успешно и от друг партньор Siemens – компанията RWE.

За инвестицията Siemens си сътрудничи с енергийното предприятие на Майнц, компанията за индустриални газове Linde и Университета за приложни науки на Рейн-Майн. Linde ще отговаря за почистването, компресирането, съхраняването и използването на водорода. Той ще може да се подава към индустриални системи или да се пълни в цистерни за транспортиране до колонките за зареждане на водородни автомобили.

Коментари: 0