Силен ръст при петрола

Фондовите пазари се оцветиха в зелено

Силен ръст при петрола
144 ~ 2 мин. четене

Валутен пазар

Поскъпването на петрола в края на миналата седмица даде глътка въздух на пазарите, особено за стоковите валути като канадският долар, който успя да си възстанови част от загубените позиции. USD/CAD отбеляза понижение от 0.8%, спадайки до 1.4137.

Австралийският и новозеландският долар бяха стоковите валути, които не се възползваха от силното представяне на петрола, въпреки че започнаха деня с повишение. При AUD/USD ключово ниво е зоната около 0.70. Нива на съпротива са 0.7050 и 0.7100. При двойката NZD/USD силна подкрепа има при 0.6300.

Доларовият индекс, измерващ представянето на щатската валута спрямо кошницата от шест основни валути се повиши с 0.20%, достигайки 99.57.

EUR/USD се понижи с 0.33% до 1.0793. Единната валута поевтиня спрямо долара след заседанието на ЕЦБ, на което Марио Драги заяви, че банката има готовност да въведе допълнителни стимули през март.

USD/CHF поскъпна с 0.75%, като се търгува на нива близки до 1.0200.


Суровини

Златото отбеляза понижение в края на миналата седмица. Негативно влияние върху благородния метал оказа заседанието на европейската централна банка, на което председателя Марио Драги, заяви, че институцията има възможност да преосмисли въвеждането на допълнителни стимули през март. В резултат златото поевтиня с 0.25 на сто до 1098 долара за тройунция.

Среброто последва движението на златото. Металът записа спад от 0.20% като се търгуваше на нива около 14.06 долара.

Платината се представи най-силно сред благородните метали, приключвайки търговията с ръст от 1.73%, достигайки 832 долара. Следващото ключово ниво е около 840.

При основните метали медта направи най-силно представяне, завършвайки седмицата с ръст от 2.5 на сто.

Петролът записа най-силното си двудневно представяне за последните седем години. Черното злато поскъпна с над 8%, достигайки 32,30 долара за барел. Сред основните причини са силният ръст са данните за намалелите петролни запаси в САЩ, както и рекордно ниската цена на суровината.


Капиталови пазари

Фондовите пазари и от двете страни на океана приключиха петъчната търговия на зелена територия. Причина за силния оптимизъм сред пазарните участници бе провелото се по-рано през седмицата заседание на ЕЦБ, на което стана ясно, че банката може да разшири програмата за количествени улеснения още през март. В резултат водещите европейски индекси се повишиха с около 2%-3%. Въпреки това акциите на минните компании завършиха сесията със смесени резултати, тъй като кредитната агенция Moody’s е посочи 55 компании, чиито кредитен рейтинг може да бъде намален.

Rio Tinto спадна с 1.1%, BHP Billiton поскъпна с 1%, South32 се повиши с 5.1%, Anglo American се увеличи с 8.6%, а Glencore поевтиня с 4.5%.

В САЩ фондовите пазари записаха своята първа положителна седмица от началото на годината, завършвайки с ръст от 2 на сто.

Подкрепи Economic.bg