Силният износ изкара Италия от рецесията

Според анализаторите обаче позитивната тенденция едва ли ще продължи дълго

Силният износ изкара Италия от рецесията
2615 ~ 1 мин. четене
Благодарение на силния си износ Италия излезе от рецесията и демонстрира по-добро от очакваното икономическо развитие за първото тримесечие на годината. Така страната, която в края на януари официално влезе в третата си от десетилетие насам рецесия, прекъсна негативната поредица от тримесечия с икономически спад, продължила 9 месеца.

Според данните от италианския статистически институт брутния вътрешен продукт (БВП) на Италия е нараснал с 0.2% през първото тримесечие, надхвърляйки очакванията за ръст от 0.1%. Вътрешното потребление в страната все още е в застой, а излизането от рецесията се дължи на силния износ, пише Financial Times.

Ръстът на третата по големина икономика в Еврозоната е по-слаб, отколкото в цялата зона с единна валута (0.3%). Повишението на италианския БВП е скромен, но представлява изненадващо добро подобрение след две поредни тримесечия със спадове. Отделни данни от Eurostat пък показват, че нивото на безработица в Италия през март се е понижило до 10.2% - най-ниското ниво от 2012 г. насам.

Възможно е обаче скромното подобрение в икономическото представяне на Италия да не продължи дълго. „Макар че тези данни да са определено достойна новина за италианската икономика, последните проучвания, като например индикаторите за доверието на Istat, представени миналата седмица, предполагат, че второто тримесечие на тази година най-вероятно ще е мрачно с продължаващ застой на италианския ръст“, коментира Никола Нобил, икономист от анализаторската компания Oxford Economics.
Подкрепи Economic.bg