Sin Cars представи първите български електромобили

Компанията си променя името и ще си сътрудничи с FIA за намаляване на катастрофите в България

Sin Cars представи първите български електромобили

Снимка: Красимир Свраков

8668 ~ 3 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Вече има прототипи на първите електромобили, които ще са българско производство. Те бяха представени снощи от компанията Sin Cars, предаде репортер на Economic.bg. Става дума за една спортна кола и за една градска, която предлага много възможности за модификация.

Електромобилите бяха представени от собственика на Sin Cars International инж. Росен Даскалов. При това той не спря с новините до тук. Даскалов обяви също така, че компанията му вече ще се казва Sin Cars Industry, както и че започва сътрудничество с Международната автомобилна федерация (FIA) за понижаване на катастрофите в България.

Новият спортен автомобил на Sin Cars е S1. При него ще е възможно да се модифицира всичко – какъв да е двигателят, какво да е шасито, какъв да е дизайнът както на интериора, така и на екстериора. Ще е възможно S1 да се купи с двигател с вътрешно горене, с хибриден или с електрически мотор. Напълно електрическата версия на превозното средство ще може да изминава до 400 км. с едно зареждане на батерията.

По-големи очаквания обаче компанията възлага на другата си нова кола – L City. Това е електромобил, който ще е с изчистен, далеч от спортния, дизайн и който ще е с модулен принцип на производство. Клиентът ще може да избира каква да е дължината на превозното средство, колко голяма батерия да бъде поставена в него, колко и къде седалки да има и в бъдеще дори дали да има волан.

„Аз виждам, че водещи автомобилни производители се опитват да намерят решение как да заместят сегашните автомобили електрически такива. На всички обаче ни е ясно, че засега това е невъзможно дори и да имаш перфектния електромобил“, коментира Даскалов. „Виждам обаче как можем да стесним сегмента, фокусирайки се върху превозването в градската среда, и да направим така, че да станем конкурентни на всички големи производители с нещо, което е произведено в България“, добави той.

По думите на собственика на Sin Cars новият L City е насочен към младите двойки, които се нуждаят от много възможности за приложение на превозното средство. Новият модел е изцяло насочен към бъдещето и именно затова от него ще се предлага единствено електрическа версия, а освен това в бъдеще частта с волана и педалите ще може да се замени с модул с допълнителни седалки. Идеята е, че в бъдеще може да стане възможно електромобилът да е автономен и да не му е нужен шофьор.

С цел намаляване на катастрофите в България Росен Даскалов е договорил партньорство с Международната автомобилна федерация (FIA) за подобряване на уменията за придвижване на българите. По новия Проект за дългосрочно решаване на проблема с безопасността и културата на движение по пътищата на България първоначално е предвидено във всяко училище задължително да се учи предмет „Безопасност на движението и култура по пътищата“. По този предмет ще се решават листовки под формата на игра и ще се обръща специално внимание как е безопасно да се кара колело в градската среда. Впоследствие се предвижда партньорство с различни картинги за образоване на участниците там за правилата за безопасно движение, а след 15-годишна възраст всяко дете в страната ще бъде пробвано как се справя с истински автомобил.

Всички тези инициативи на Sin Cars имат подкрепата на българското Министерство на икономиката. Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов предаде на Даскалов поздравления за положения труд от цялото министерство.

„За мен днес е едно много знаково събитие, събитие, с което българската икономика може да се похвали. Днес говорим за иновации, екология и развитие на българската икономика“, каза Борисов. „Досега Вие без държавна помощ изпълнявате всички приоритети на българското Министерство на икономиката“, добави той.

Подкрепи Economic.bg