Синдикатите обмислят протест заради заплащането на нощния труд

Догодина ще бъде създадена работна група за промени в трудовото законодателство, която ще разгледа въпроса

Синдикатите обмислят протест заради заплащането на нощния труд
Работодателите, синдикатите и правителството не можаха да постигнат съгласие по въпроса за заплащането на нощния труд. След Нова година ще бъде създадена работна група, която ще обсъди и предложи законодателни промени, коментира социалният министър Бисер Петков след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Зам.-председателят на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова коментира, че се обсъждат протестни действия заради заплащането на нощния труд. По NOVA тя заяви, че в "кампания са полицаи, медицински сестри и още няколко сектора", които не са доволни от заплащането, рамкирано през 2007 г.

„Обединихме се, че това заплащане на нощния труд е неадекватно на другите равнища на заплащане. Минимална работна заплата, средна работна заплата, въобще на равнището на доходите в страната към 2018 година“, коментира Петков. По негови думи в бюджета за 2019 г. не са заложени допълнителни пари за по-високо заплащане на нощния труд на служителите на МВР, отбраната и здравеопазването.

 Синдикатът предлага възнаграждението за нощен труд да бъде процент от минималната работна заплата на страната – 0.5 на сто от нея за час. Вторият предложен вариант е заплащането да се обвърже с основната заплата, отново в същия процент. 

От своя страна Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България посочи, че в 38 бранша е договорено по-високо заплащане на нощния труд: "Т.е тази ставка, която е изостанала от времето от преди 10 години, изглежда смешно ниска – всъщност, де факто я няма", заяви Велев. 

Работодателските организации се съгласиха, че трябва да има обсъждане на нормативната разпоредба за нощния труд и тя да бъде преразгледана, тъй като е на повече от 11 години. Те обаче поискаха отпадане на „клас прослужено време“, отпадане на задължителното заплащане на първите три дни болнични от страна на работодателя и тн.
Коментари: 0