НЗОК обмисля промени във финансирането на лекарствата

Касата обмисля да не плаща на аптеките за обработка на протоколи за скъпоструващи лекарства

НЗОК обмисля промени във финансирането на лекарствата

Снимка: Pixabay

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) обмисля да не плаща на аптеките за обработка на протоколи за скъпоструващи лекарства. Това заяви председателят на Надзорния съвет и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева след заседание на Надзорния съвет пред журналисти. 

Промяната се отнася за лекарствата, които се плащат на 100% от НЗОК. До момента Касата плащаше по 2 лв. на обработен протокол. По думите на Начева тези 2 лв. няма да се плащат от пациентите и по този начин Касата ще спести 16 млн. лв., които биха могли да се насочат към скъпоструващи лекарства.

Стойността на лекарствата, която е в Позитивния лекарствен списък, ще се плаща на аптеките от Касата. Предстои среща с представителите на фармацевтичния бранш за допълнително уточняване и обществено обсъждане на направените предложения за нормативни промени. 

Надзорният съвет е обсъдил и идеята ако има преразход в бюджета на НЗОК за лекарства, включително и над допустимите 5%, фармацевтичните компании да връщат разликата в Касата. Според зам.-министъра на здравеопазването тези мерки няма да навредят на болните хора. Начева допълни, че няма да има лимити за лекарствата за онкологични заболявания. 

Начева увери още, че НЗОК ще успее да разплати всичко на договорните си партньори за тази година, а очакваните преразходи в края на годината по перата за лекарства и за болнична помощ, са компенсирани. 
Коментари: 0