Синият град, станал световно известен в Instagram (снимки)

Местните обаче се радват на туристическия бум

Синият град, станал световно известен в Instagram (снимки)

Снимка: Pixabay

Ако прекарвате значително време в интернет през последното половин десетилетие, то не може да не сте видели Чефчауен в Мароко. По-известен като Синият град, намиращ се на ден шофиране от туристическите центрове Фес и Маракеш, той придоби слава в Instagram с пастелната си красота и отличителните си сини врати и прозорци. Всяка уличка е фон за туристите, които се тълпят, за да направят идеални снимки за профила си в социалните мрежи.

Блогърите, пишещи за пътувания, го препоръчват в Instagram. Рзалични профили го описват като "най-отбелязваната в Instagram дестинация, за която никога не сте чували." През 2015 г. Марк Зукърбърг го използва, за да рекламира новите Instagram функции.

Броят на снимките, отбелязани в Чефчауен, почти се е удвоил до над 445 000 от около 250 000 през април, според Fodor's, който включи града в списъка си с места, "разрушени от Instagram," цитирайки "опашки от хора", чакащи да си направят снимки на определени места.

Но ако говорите с местните хора, ще чуете различна история. За тези, които живеят в синята медина, славата в Instagram създава бизнес възможности на едно място, в което преди това е имало малко стабилни работни места и бедност. Сградите се обновяват, отварят се нови ханове, местните жители предлагат туристически обиколки, а ресторантите са оживени.Историята на града датира от над 500 години - основан е през 1471 г. от Мулай Али Бен Муса Бен Раш Ел Алами.

Градът първоначално е бил известен като Чауен, берберска дума, означаваща "рога" или "върхове", защото планината Риф се извисява над него. През 1975 г. името е променено на Чефчауен, което означава "гледка от върховете".

Най-известната сграда в града обаче не е синя. Касбата, или крепостта, построена от Алами за защита от нахлуващите португалци, е първата постройка в селището.Градът започва да придобива своята емблематична визия - варосани къщи и керемидени покриви - когато мюсюлманите и еврейските бежанци се преместват в града от Испания през 1494 г.Няма консенсус по въпроса кога и защо градът става син. Обща теория е, че евреите, пристигащи през 15-ти век, нарисували Меллах, или еврейския квартал, в синьо в чест на Бога. Други казват, че еврейските бежанци през 30-те години на миналия век са боядисали къщите сини. Преди това голяма част от града била боядисана в зелено.

Медината, или Стария град, е вграден в планината, така че често се разхождате нагоре и надолу по стръмни улици, които проследяват релефа.Една от най-големите прелести на града е комбинацията от мароканска и андалусийска архитектура, включваща покриви с червени керемиди, сложни дърворезби и красиви плочки.

В града живеят около 40 000 души, но само 2000 от тях - в синята медина.

Повечето туристи идват на еднодневна екскурзия от Фес или Танжер. Снимат се, купуват подаръци от сувенирните магазини и си тръгват.

Традиционно местните жители изкарват прехраната си от занаяти, чиито произведения продават в града и из цялата страна. Ръчно изработените кожени чанти, богато украсените медни лампи и вълнените шалове и наметалата, които се продават на туристите в суковете (пазарите) из цяло Мароко, идват от Чефчауен.


Коментари: 0