Ръстът при производствените цени се забавя

Спад е регистриран при преработващата промишленост, което е сигнал за забавяне на сектора

Ръстът при производствените цени се забавя
Цените на производителите в промишлеността се увеличават през август средно с 0.3% спрямо нивото им отпреди месец, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Темпът на растеж обаче остава значително под регистрирания през юли - 1.3%.

И през двата месеца основен "двигател" на поскъпването са по-високите цени при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ. През юли те скочиха с 3.2% средно, а през август - с още 2.2%. Припомняме, че през юли бяха отчетени невиждани преди това цени на свободната борса за ток в България. Също така от 1 юли ежегодно цените на регулирания пазар се актуализират нагоре, като през тази година скокът беше с 2.9%.

От актуалните данни се вижда още, че има спад в цените в преработващата промишленост, което е сигнал за забавянето на оборотите в сектора. Това "охлаждане" вече се очаква от експертите заради несигурността около Brexit, търговската война между Китай и САЩ, както и икономическото забавяне в Германия, която през третото тримесечие може би ще влезе в техническа рецесия.

„За индустрията въпросът дали идва криза не стои, всъщност кризата дойде“, това коментира в интервю за БНР отпреди седмица председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Васил Велев. „И в машиностроенето, и в електротехниката, и в текстил и облекло, в производството на мебели, на метали имаме спад в продажбите и то от месеци. Очакваме за цялото трето тримесечие спад на индустриалното производство в страната“, добави той.

Според Велев забавянето на индустрията няма как да не се отрази цялостно на икономиката на България. „Когато индустрията тръгне надолу, икономиката е инертна, процесите се развиват бавно, но посоката е тази“, каза още председателят на АИКБ.

През август най-голямо понижение на  цените  в  преработващата  промишленост е  отчетено при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1%. По-значително повишение е регистрирано при производството на основни метали - с 2.4%, производството на тютюневи изделия и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм  - по 1.8%.
Коментари: 0