Слабо земетресение се усети в София (обновена)

Епицентърът е в Македония

Слабо земетресение се усети в София (обновена)

Силен трус усетиха жителите на София, Кюстендил, Радомир и Благоевград малко след 16 часа днес. Трусът в столицата се усети предимно по високите етажи и за кратко.

По данни на Евро-Средиземноморския сеизмологичен център (EMSC) епицентърът е бил в Македония, на 7 км Северо-източно от Скопие. Магнитудът е бил 5.2 по Рихтер, а дълбочината - 10 км.

Земетресението е предизвикало паника в центъра на Скопие. Трусът е усетен в Албания и Сърбия. Стотици граждани остават извън домовете си, а някои напускат Скопие, предава телевизионният канал „Нова ТВ“. 

По-късно стана ясно, че трусът е причинил и щети, съобщават македонски медии. Има автомобили, ударени от паднали комини, както пукнатини по редица сгради, счупена посуда и др. Хората в Скопие все още са много уплашени и не искат да се прибират по домовете си.

Според МКД, чест от община „Център” е останала без електричество. Изданието цитира енергийният регулатор, според който се е включила системата за автоматична защита и част от трансформаторите автоматично са се изключили.

Трусът от неделния следобед бе усетен в цялата страна, но най-силно бе разлюляна столицата Скопие, тъй като епицентърът му бе едва на няколко километра от центъра на града.

Припомняме ви, че земетресение от 3.9 по скалата на Рихтер е било усетено тази сутрин в Скопие и района на македонската столица, предават всички македонски медии. Минута след първото земетресение е последвал втори трус от 2.8 по Рихтер.

Коментари: 0