„След 10 г. трябва да слагаме лепенки и да гоним хората от панелките“

Според премиера, програмата за саниране с бюджетни средства ще спести електроенергия, произвеждана от един ядрен реактор

Бойко Борисов:

„След 10 г. трябва да слагаме лепенки и да гоним хората от панелките“

Снимка: БГНЕС

Автор: Стилиян Гребеничарски

„След 10 г. трябва да слагаме лепенки и да гоним хората от панелките, защото ще се срутят, ще им изтече срока на годност“, това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за Нова телевизия по повод на програмата за саниране с държавни средства, която правителството планира да реализира.

Той я определи като основно средство за намаляване на разходите на домакинствата за електроенергия и посочи, че след реализирането ѝ потреблението ще намалее колкото е производството от един ядрен реактор. Борисов обвини правителствата от началото на прехода, че не направили тези инвестиции, както и вложенията в инфраструктура и подчерта, че ако това е било направено то сега „ще се харчат пари само за пенсии“.

Премиерът обяви, че от един месец се водят преговори по дългосрочните договори с така наречените американски топлоелектрически централи и изрази увереност, че изкупните цени от тях ще бъдат понижени. Той допълни, че дефицитът в Националната електрическа компания се дължи на разходите направени по проекта за АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“.

Министър-председателят изреди и всички по-големи инфраструктурни проекти (без железопътните), отчитайки ги като успех на ГЕРБ. Той добави и размразените плащания по някои европейски проекти и изтъкна важността на европрограмите за страната.

Бойко Борисов коментира и изключително спорните промени в Кодекса за социално осигуряване, които дават възможност за прехвърляне на средства от универсалните пенсионни фондове към НОИ. Той отново повтори основната теза на ГЕРБ, че по този начин се дава право на избор на хората, което е напълно демократично. По думите му, цел на управляващите е да се повиши контрола върху пенсионноосигурителните компании и да се предотврати случай като този с Корпоративна търговска банка. Борисов, обаче, не посочи конкретни компании и факти, които да подкрепят тезата, че има проблеми с някои от фондовете във втория осигурителен стълб.

Напомняме, че промените бяха подкрепени само от ГЕРБ, ДПС и част от депутатите на БДЦ и срещнаха ожесточена критика от страна на браншови организации, бизнеса, икономисти, неправителствени организации и дори на коалиционните партньори на ГЕРБ.

„С господин Радан Кънев сме в прекрасни отношения. С господин Радан Кънев си вярваме“, подчерта Борисов по повод острата реакция на Реформаторския блок.

Премиерът отрече фигури в ГЕРБ да са имали и да имат интереси в Корпоративна търговска банка и бизнес взаимоотношения с намиращия се в Сърбия неин мажоритарен собственик – Цветан Василев.

Борисов реагира остро на тезата на президента Росен Плевнелиев, че участието на армията в охраната на държавните граници ще предизвика дипломатически скандал. Той посочи, че армията ще участва само с високопроходима техника и шофьори, които да подпомагат работата на Гранична полиция. Премиерът изрази и песимизъм относно проблемите с така наречения "радикален ислям" и Ислямска държава и призова българското общество на разчита на традиционните си разум и толерантност.

Коментари: 0