След 12 случая с коронавирус Китай ще тества цял 9-милионен град

Здравните власти се опасяват от втора вълна на заразата, каквато вече обхвана Европа и Северна Америка

След 12 случая с коронавирус Китай ще тества цял 9-милионен град

Китай започна днес кампания за масов скрининг в 9-милионния метрополис Кингдао в понеделник, след като в неделя бяха разкрити шест случая на COVID-19, съобщава Euronews. За разлика от други части на света, където случаите се увеличават дневно със стотици и хиляди в продължение на няколко месеца, Китай успява да овладее епидемията със строг контрол, задължително носене на маски, мерки за ограничаване на разпространението и приложения за проследяване на контакти.

На национално ниво се регистрират само по няколко нови пациенти всеки ден, почти всички от тях китайци, които са се завърнали от чужбина и са под карантина при пристигане в страната.

Но откриването в неделя на шест положителни случая на коронавирус и шест безсимптомни в крайбрежния град Циндао подхрани страховете от повторно възраждане на вирусната пандемия.

Градските власти обявиха кампания за тестване в пет района на Кингдао в рамките на три дни и целия град в рамките на пет дни. Властите обаче не уточниха колко точно хора ще бъдат тествани.

Все още не е известен източникът на заразата, но местните здравни власти казват, че всички заразени хора изглежда имат връзка с болница в града, която лекува пациенти с COVID-19.

Откритието доведе до първоначалния скрининг на около 143 000 души в опит да се идентифицират случаи на контакт.

През май Китай в рамките на 10 дни тества целия град Ухан, за който се смята, че е епицентърът на пандемията и дом на около 11 милиона души.

Новите случаи идват, след като страната отбеляза своя празник „Златна седмица“, в който милиони пътуваха из цялата страна.

Всяко лято много туристи се стичат до Кингдао, който е известен със своята бира "Tsingtao", за фестивал на бирата, който е най-големият от този вид в Китай. Хиляди любители на напитката се събраха през август за тазгодишното събитие.

Към днешна дата Китай е регистрирал 85 578 случая на коронавирус и 4634 смъртни случая.

Коментари: 0