След 11 години прекъсване Гърция и Македония отново преговарят за името

Този горчив спор е спрял усилията на младата балканска страна да заеме мястото си в Европейския съюз и други международни институции

След 11 години прекъсване Гърция и Македония отново преговарят за името

След 11 години прекъсване Гърция и Македония пак възобновяват преговорите относно името на бившата югославска република. Те ще се случат под егидата на ООН и с участието на специалния представител на организацията по този въпрос Матю Нимиц. Разговорите ще се проведат в Ню Йорк, а резултатите от тях ще бъдат обявени на пресконференция по-късно днес. 

Този горчив спор между двете държави продължава вече 27 години и е спрял усилията на младата балканска страна да заеме мястото си в Европейския съюз и други международни институции като ООН.

Името, избрано от малката източноевропейска страна при нейната независимост е Македония преди 27 години, но то беше твърдо отхвърлено от съседна Гърция.

Отхвърлено от самото начало

Македония провъзгласява своята независимост от бивша Югославия през септември 1991 г., но признаването ѝ от международната общност е незабавно блокирано от Гърция, която претендира името като част от собственото си древно наследство. Гърция също има северна провинция, граничеща с новата държава, която има същото име и се появяват страхове, че Скопие може да заема териториални амбиции.

Временното име

Едва с приемането на временно име - Бившата югославска република Македония (БЮРМ) - страната най-накрая е приета в Обединените нации през април 1993 г. Повечето страни, включително Русия и Съединените щати, по-късно признават конституционното ѝ название Република Македония.

Гърция отвръща 

През февруари 1994 г. Гърция налага икономическо ембарго върху Македония, включително спирането на страната от излаз на море като така не може да използва пристанището на Солун, което е основният й търговски пункт.

Гърция също така поиска Македония да премахне от флага си звездата на Вергина, което според нея е древногръцки символ.

Размразяване на отношенията

През септември 1995 г. съседите подписват в Ню Йорк споразумение, което отваря пътя за нормализиране на техните търговски и политически връзки, но остават обесени за спора за името.

Следващия месец те откриват офиси за връзка в съответните им столици и е постигнат компромис за новото знаме на Македония - звездата върху знамето е заместена от стилизирано осемлъчево слънце.

Нов етап

Македония стана кандидат за членство в Европейския съюз през декември 2005 г., но Гърция блокира началото на преговорите, които трябва да бъдат договорени единодушно. През април 2008 г. тя се представя като кандидат за членство във военния алианс на НАТО под временното име, но отново бе посрещната с гръцко вето.

Потокът от мигранти в Европа подхранва напрежението между двете страни. През април 2016 г. Атина обвинява Скопие, че е използвала прекомерна сила срещу стотици мигранти, опитващи се да пресекат границата с Македония.

"Решението е осъществимо"

Скоро след избирането му през юни 2017 г. новият македонски премиер Зоран Заев обещава нов тласък за прекратяване на спора и подновяване на стремежа за членство в ЕС и НАТО. "Знам, че ако имаме приятелски отношения и добър подход, тогава решение е осъществимо", казва той пред репортери.

Днес както Атина, така и Скопие са по-склонни да преговарят, отколкото техните предшественици и изглежда, че се сближават с компромисното име "Нова Македония".

Коментари: 0