След урагана Айда: близо 350 сигнала за разлив на нефт в Мексиканския залив

Бреговата охрана провежда полети край бреговете на Луизиана в търсене на разливи

След урагана Айда: близо 350 сигнала за разлив на нефт в Мексиканския залив

Снимка: БТА

660 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Бреговата охрана на САЩ заяви в понеделник, че разследва близо 350 сигнала за разливи на петрол в и по крайбрежието на Мексиканския залив вследствие на урагана Айда. Ветровете, движещи се със 150 мили в час, нанесоха хаос в офшорните платформи за производство на петрол и в тези на сушата за преработка на нефт и газ. Около 88% от добива на суровината в региона все още не е рестартиран.

Бреговата охрана провежда прелитания край бреговете на Луизиана в търсене на разливи. Тя предоставя информация на федералните, щатските и местните власти, отговорни за почистването на мястото, предава Reuters.

Полетите в неделя откриха доказателства за ново изтичане от морски кладенец, но също и че по-ранен друг теч вече не е активен. Третият сигнал за разлив на петрол в близост до сондажна платформа не може да бъде потвърден, разкри бреговата охрана.

Офшорният производител на петрол Talos Energy, който нае водолази и екип за почистване на разлив на нефт в залива Марчанд, заяви, че старите тръбопроводи, повредени по време на бурята, очевидно са отговорни за една от видимите ивици.

Разливът край бреговете на Порт Фуршон, Луизиана, е намалял значително, откакто за първи път беше открит миналата седмица, посочва Talos. Компанията не е собственик на тръбопроводите и е прекратила дейността си в района преди четири години, каза говорителят Брайън Гроув.

Морски кладенец, принадлежащ на S2 Energy, е изхвърлял петрол на около пет мили от обекта Bay Marchand, допълни бреговата охрана. Компанията е уточнила пред бреговата охрана, че вече не изхвърля нефт.

S2 не отговори веднага на искане за коментар.

Подкрепи Economic.bg