Служебната власт намери вратичка за промяна в ръководството на БЕХ

Съветът на директорите е увеличен, с което назначенията на ГЕРБ ще бъдат обезсилени

Служебната власт намери вратичка за промяна в ръководството на БЕХ

Снимка: Красимир Свраков

10383 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков намери вратичка за смяна на управлението на Българския енергиен холдинг. По модела, по-който това се случи в Българската банка за развитие (ББР), енергийното ведомство е променило устава на холдинга. Там вече пише, че Съветът на директорите е от „най-малко петима членове“, докато преди това изискването беше „3 до 5 членове“.

С промяната сегашният 5-членен борд е допълнен с още четири лица и така представителите на ГЕРБ в управлението на холдинга вече са малцинство.

Новите лица са Антон Симеонов, Веселина Катанова-Бучкова, Жеко Жеков и Пламен Дилков. Първите двама от тях Живков се опита да назначи в Съвета на директорите на БЕХ още през юли, но решението му бе обжалвано от директора на холдинга – бившият депутат от ГЕРБ Валентин Николов – и в крайна сметка ръководството не бе сменено.

С увеличения си състав новият Съвет на директорите на БЕХ е взел решение за смяна на председателя и зам.-председателя на съвета на директорите, както и вписване на втори изпълнителен директор. За такъв е избран именно Иван Андреев от досегашното ръководство на БЕХ.

Той и Валентин Николов на този етап ще могат да представляват компанията заедно и поотделно. Председател на борда ще е Веселина Катанова-Бучкова, а неин заместник - Пламен Дилков.

С новото решение на министъра старото, което предвиждаше освобождаване на всичките петима членове и назначаване на нови, е отменено. Така реално досегашното ръководство не е сменено или отстранено. С нов изпълнителен директор и ново мнозинство в Съвета обаче ГЕРБ ще загуби едноличната си власт над държавната компания, част от която на практика е цялата държавна енергетика. Само преди дни от БЕХ обявиха, че искат да придобият и общинското дружество „Топлофикация София“.

Промените в управлението на енергийния холдинг към момента са заявени в Търговския регистър, но все още не са вписани. Рокадите са факт в период на завишени цени на електроенергията в страната, като често те са и сред най-високите в цяла Европа.

Припомняме, че освен служебното правителство, работодателските организации също настояваха да се смени ръководството на БЕХ, тъй като го държат отговорно за манипулациите на енергийния пазар в България и за рекордните цени на тока.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg