Служебното правителство взе вътрешен заем за 500 млн. лв.

Поради съвкупността от четири аукциона за последните месец и половина интересът намалява, а доходността се увеличава

Служебното правителство взе вътрешен заем за 500 млн. лв.

Снимка: БТА

5680 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Бюджет 2021

Служебното правителство продължи ударното теглене на заеми, което започна миналия месец, като взе нов вътрешен заем за половин милиард лева. Той е под формата на 10.5-годишни държавни ценни книжа, а постигнатата доходност по него е най-високата за България за последната година и половина – 0.53%, става ясно от резултатите, публикувани от Българската народна банка.

С новия дълг общо от началото на годината държавата е изтеглила от вътрешния пазар 2.3 млрд. лв., като по закон има възможност да поеме още почти толкова. От общо изтеглената сума през тази година, 1.5 млрд. лв. са взети само от началото на септември от служебното правителство.

На предходния аукцион, на 11 октомври, отново беше взет заем на стойност 500 млн. лв., но под формата на 5-годишни ДЦК. Предполага се, че именно поради съвкупността от четири аукциона за последния месец и половина интересът вече намалява, а доходността се увеличава.

Само за сравнение, на предишните две емисии тази година с 10.5-годишен матуритет доходността бе съответно 0.20% (20 септември) и 0.10% (15 февруари). При тях обаче търсената сума бе по-малка – по 300 млн. лв. – което сваля риска и съответно доходността.

Интересът към последния аукцион също е значително по-нисък от предходните. Постигнатият коефициент на покритие, който го измерва, е 1.04. За сравнение, през септември той бе 1.69, а през февруари - 1.85. Коефициентът в този матуритет е и най-ниският от ударното теглене на вътрешни заеми през 2014 г.

Именно от 2014 г. насам България не е теглила толкова голяма сума в рамките на една година от вътрешния пазар. Правителството има възможност да излезе и на международните пазари, откъдето миналата година под ръководството на финансовия министър на ГЕРБ Кирил Ананиев кабинетът изтегли 5 млрд. лв. нов дълг. Заради предизборната обстановка обаче служебното правителство страни от външен заем, като новият финансов министър Валери Белчев заяви, че няма планове до края на годината да се емитира дълг на международните пазари.

Иначе ударното теглене на заеми в последните месец и половина донякъде е нужно, за да бъде финансиран планираният дефицит в края на годината, както и за падежиращата голяма емисия външен дълг през март догодина в размер на 2.5 млрд. лв.

Най-голяма част от държавните ценни книжа на вчерашния аукцион са в ръцете на банките, които продължават да имат свободен паричен ресурс заради ударното трупане на депозити в банковата система. Те са придобили 85.4% ДЦК, следвани от застрахователните дружества – 8.1%, пенсионни и гаранционни фондове – 4.8%, инвестиционни посредници – 1.6% и други инвеститори – 0.1%.

Подкрепи Economic.bg