Строителните компании в Китай падат като домино

Един по един предприемачите не могат да си плащат огромните дългове, натрупани през годините назад

Строителните компании в Китай падат като домино

Снимка: Twenty20

10916 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
„Китайският Lehman Brothers“

Китайската строителна компания Modern Land е пропуснала плащане по облигации, съобщава Reuters. Новината е притеснителна за целия имотен сектор в страната, тъй като този предприемач беше последният голям, който си изпълняваше задълженията по дълговете.

Китайският държавен плановик трябваше да се срещне с фирмите за недвижими имоти с големи дългове, деноминирани в долари, във вторник, за да направи равносметка на общия обем на емитираните книжа и способността им за погасяване, на фона на нарастващата загриженост за ликвидността на пазара.

Modern Land (China) Co Ltd заяви, че не е изплатила главница и лихва по своите 12.85-процентни старши облигации, с настъпил падеж в понеделник поради „неочаквани проблеми с ликвидността“.

Пропуснатото плащане идва дни, след като компанията отхвърли плановете си да търси съгласието на инвеститора за удължаване на падежа на облигацията с три месеца. Modern заяви, че това не е в интерес на заинтересованите страни.

Рейтинговата агенция Fitch по-рано този месец намали кредитния рейтинг на Modern Land до „C“ от „B“ заради искането за съгласие за промяна на условията на облигациите, заявявайки, че смята този ход за проблемен.

Предприемачите не плащат „един по един“, каза пред Reuters инвеститор в китайски дългове с висока доходност, който поиска да не бъде идентифициран, тъй като не е упълномощен да говори с медиите.

„Въпросът винаги е кой е следващият?“

Този месец Fantasia Holdings Group изпадна в неизпълнение по падеж на доларова облигация, което засили опасенията на международните дългови пазари, вече разтърсени от притеснения дали Evergrande ще изпълни задълженията си.

Evergrande, която на косъм предотврати скъпоструващо неизпълнение миналата седмица, има задължения от над 300 млн. долара и има краен срок за плащане до петък на голяма стойност.

Акциите на строителни предприемачи падат все повече, ударени и от безпокойството относно плановете на Китай да въведе данък върху недвижимите имоти.

Китайският индекс на недвижимите имоти CSI 300 се понижи с 2.8% по време на днешната азиатска търговия, а хонконгският Hang Seng падна с 4.3%.

Перспективата за заразяване и все повече неизпълнения натежаха върху сектора, тъй като тези проблеми отблъскват инвеститорите.

Chinese Estates Holdings Ltd заяви, че ще отчете загуба от 288.37 млн. хонконгски долара през тази фискална година от последната си продажба на облигации, издадени от китайския строителен предприемач Kaisa Group Holdings Ltd.

Облигацията на Modern Land с лихва от 11.8% и падеж през февруари 2022 г. се понижи с 1.6% при отстъпка от над 80% от номиналната си стойност, което дава около 1183% доходност, според доставчика на данни Duration Finance.

Акциите на China Evergrande завършиха деня надолу с над 4%. Акциите в неговия блок за електрически превозни средства затвориха с 6.75%, след като по-рано се повишиха с цели 5.8%, след като разработчикът заяви, че ще даде приоритет на растежа на бизнеса си с EV.

Подкрепи Economic.bg