„Смъртта“ на българския туризъм е сигурна, ако не се предприемат спешни мерки

От бранша искат безлихвени кредити, за да могат да работят в условията на епидемията от коронавирус

„Смъртта“ на българския туризъм е сигурна, ако не се предприемат спешни мерки

Снимка: Economic.bg/Архив

11025 ~ 2 мин. четене
Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Българският туризъм е на път да загине, ако не се предприемат спешни мерки за защита на сектора. Това заяви Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за Economic.bg. „Всичко вървеше много добре, докато не се появи коронавирусът. Имаше доста ранни записвания за предстоящия летен сезон, дори очаквахме ръст в сравнение с миналата година. Но паниката около коронавируса повлия изключително негативно на сектора“, каза Налбантов.

Целият бранш е изключително притеснен от ситуацията, защото тази епидемия ще ни съсипе бизнеса. „Туроператорите ни извиват ръцете да връщаме пари за отменени ваканции, а ние нямаме такива. Защото вече си платихме ДДС-то за ранните записвания“, твърди Налбантов. По думите му трябват спешни мерки за спасяване на туризма. „Още в петък ще се срещнем с нашия министър и ще поискаме безлихвени или нисколихвени кредити, с които да можем да работим“, обясни той.

По думите му голям проблем има и за работните места в сектора. Налбантов коментира, че има реална опасност около 8000 работни места да бъдат „заличени“ този сезон заради коронавируса.

От Българската асоциация на заведенията и сдружението на заведенията в България още вчера изпратиха писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което искат да се вземат превантивни мерки заради епидемията. Браншовите организации дават за пример Италия, където в момента са опростени всички данъци и осигуровки на ресторантьорите. Същият пример дават и от БХРА.

„В Италия по всякакъв начин се борят за спасяване на туристическия и ресторантьорския бизнес. Италианският парламент отпусна огромна сума в помощ на секторите“, казва Налбантов. По думите му бизнесът не иска да се отежнява българският бюджет. „Ние не искаме да отежняваме бюджета, искаме нисколихвени кредити или възможност за плащане на главниците разсрочено. Браншът иска просто да работи. Без помощ той ще загине“, обясни зам.-председателят на БХРА.

Епидемията от коронавирус, която първоначално се появи в китайския град Ухан, а в последствие се разрасна в цял свят, е поредният тежък удар, който понася българският туризъм. В края на миналата година най-големият британски туроператор Thomas Cook обяви фалит. Още при обявяването на новината министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че това може да провали сезон 2020 г.

В първия месец на 2020 г. обаче сякаш ситуацията е преодоляна и въпросният фалит не е оказал влияние на българския туризъм. Поне такива признаци дава последната статистика на Националния статистически институт (НСИ), според която приходите от туризъм, како и заетостта на хотелите през януари 2020 г., се увеличават в сравнение с година по-рано.

Самият Веселин Налбантов обаче казва, че буквално допреди няколко дни (преди да стане ясно, че в страната ни също има коронавирус) всичко е „вървяло много добре“. От тук нататък обаче се очаква значителен спад. С колко точно все още не може да се каже, уточнява Налбантов.  

Коментари: 0