Сметките на Община Сливен са запорирани заради дългове по водния цикъл

Местната администрация ще обжалва наложената санкция за 4.5 млн. лв.

Сметките на Община Сливен са запорирани заради дългове по водния цикъл
Частен съдебен изпълнител е запорирал сметки и имущество на Община Сливен. Причината е, че местната власт не е платила на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по корекции, наложени заради нередности при изпълнението на водния цикъл в града. Общината има 14-дневен срок да преведе 4.5 млн. лв., но местната администрация има намерение да обжалва запора.

Министерството има претенции към дейностите по първия воден цикъл на Сливен. Той предвиждаше изграждане на канализационна мрежа и пречиствателна станция за отпадни води. Дейностите приключиха, а някои от обектите са въведени в експлоатация.

Процедурата по обжалване включва оспорване на запора пред Районния съд. Съдът е издал изпълнителният лист и трябва да се произнесе, че Общината не дължи тази сума и респективно да поиска спиране на изпълнението.

„Ако съдът се съгласи да спре изпълнението, то ще бъде предадено на НАП и те да заведат дело за доказване на претенцията”, обясни кметът Стефан Радев пред „Фокус“. Общината и ръководството ѝ целят да предизвикат съдебен процес. Според кмета досега по процедурата не е имал възможност за обжалване или да се влияе по някакъв начин на процеса. „Община Сливен защитава тезата, че не дължи 4.5 млн. лв. на МОСВ“, заяви Радев.

Той е категоричен, че въпреки запора на сметки няма да има последствия за жителите на Сливен.
Коментари: 0