Смяната на лятно и зимно време може да се прекрати най-рано 2021 г.

Страните членки искали повече време, за да вземат окончателно решение

Смяната на лятно и зимно време може да се прекрати най-рано 2021 г.

Снимка: Pixabay

Европейската комисия очаква страните от ЕС да изготвят до края на декември тази година единна позиция за сезонната смяна на времето и е готова да премести срока за поредната смяна. Това заяви днес еврокомисарят за транспорта Виолета Булц, цитирана от ТАСС, след края на неофициалната среща на министрите на транспорта и екологията на ЕС в Грац.

"По време на дискусията стана ясно, че на страните членки им е необходимо повече време, за да вземат окончателно решение (за отказа от смяна на времето през 2019 година, бел.ред.).Предложих да се използва времето до края на австрийското председателство, за да се пристъпи към смяната на времето, да се хармонизират позициите, да се намери съвместно решение и да се регулират всички възможни конфликти, както и да се изработи общ подход по темата през декември", каза Булц.

В същото време министърът на транспорта, иновациите и технологиите на Австрия Норберт Хофер заяви, че страните от ЕС имат нужда от повече време за отказа от смяната на часовото време и са предложили на ЕК да разгледа като крайна дата за отказа 2021 година.

"За това на първо място предложихме 2021 година, а на второ място предложихме ЕК да назначи координатор , който да работи върху хармоничния преход, за да се избегнат "кръпки" от различни часови зони в ЕС. На трето място предложихме да се изработи гаранционна клауза, за да може в случай на възникване на непредвидени проблеми при хармонизацията ЕС да приеме конкретни мерки за изменение на директивите си", каза Хофер, чиято страна председателства Съвета на ЕС през втората половина на 2018 година. 

По думите на австрийския министър тези три мерки трябва да позволят да се постигне широк консенсус по въпроса за датата на отказа от промяна на времето.
Коментари: 0