Собственикът на Vivacom ускорява експанзията си в Гърция

Ключови придобивания подчертават апетита към окрупняване на телеком бизнеса и фокуса върху телевизията, включително и в България

Собственикът на Vivacom ускорява експанзията си в Гърция
1292 ~ 3 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

United Group, доставчикът на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа, който от юли миналата година притежава българската Vivacom, обяви ново придобиване в региона. След като преди няколко месеца добави към портфолиото си гръцката компания за интернет и телевизия Forthnet, сега международният играч окрупнява позициите си в южната ни съседка.

UG заяви, че е постигнал споразумение за купуването и на телекома Wind Hellas – един от трите мобилни оператора в страната. Досега телекомът бе собственост на Crystal Almond Holdings Limited, като той предлага мобилни, фиксирани, интернет и телевизионни услуги. Според информацията Wind има общо 4.2 милиона потребители и генерира приходи от над 500 милиона евро годишно. На местния пазар компанията се конкурира с Vodafone Greece и Cosmote. 

Стойността на сделката не се споменава. Очаква се тя да премине през обичайните регулаторни одобрения и да бъде финализирана през 2022 г.

На фокус е телевизията

Освен мобилните мрежи, Wind поставя силен фокус и върху телевизията. Компанията предлага стрийминг услугата Wind Vision, която предлага както съдържание по поискване и традиционни тв канали, така и видео, генерирано от потребителите.

Последните ходове на United Group подчертават фокусирането на вниманието върху телевизията. Сделката за Wind идва след тази от края на миналата година за придобиването на Forthnet, която предоставя телевизионно съдържание през бранда Nova.

В комбинацията Wind-Nova от UG виждат „значителен потенциал за растеж“.

Сделката ще позволи на United Group да комбинира Wind със съществуващия си гръцки оператор на платена телевизия – Nova, за да създаде силен интегриран оператор, който ще е втори в страната в предоставянето на широколентов интернет и телевизионни услуги“, се казва в официалната позиция на компанията до медиите.

Тук трябва да се отбележи, че United Group направи и друго стратегическо придобиване в сферата на медиите и конкретно на телевизията. Малко след като се сдоби с контрола над Vivacom, в България компанията придоби и мултиплатформената компания „Нова Броудкастинг Груп“. С една от водещите телевизии в страната – Nova, UG си осигурява позиции не само в разпространението, но и в създаването на съдържание.

Самата Vivacom е третият най-голям доставчик на телевизия у нас, след „Булсатком“ и прекия конкурент A1. През последните месеци – след придобиването си от United Group – операторът предприе агресивен поход към окрупняване на бизнеса си в страната чрез редица стратегически поглъщания. Компанията първо окрупни бизнеса си около София и Пловдив с присъединяването на водещите оператори Nеt1, СоmNеt Ѕоfіа и N3. След това насочи вниманието си на север, купувайки още няколко дружества – сред тях и „Нетуоркс-България“ ЕООД, предоставящо интернет и телевизия в близо 70 населени места.

Междувременно Vivacom се възползва от влизането си в групата на UG и през април тази година започна да предлага нейната тв и стрийминг платформа EON. С това телекомът влезе ритъма на актуалната надпревара на този пазар.

Любопитна подробност в контекста на телевизионните стратегии е смяната на собствеността на дългогодишния водещ играч в разпространението – „Булсатком“. Миналата седмица стана ясно, че компанията преминава в ръцете на Спас Русев, който пък бе основният акционер във Vivacom преди продажбата на United Group. Впоследствие той остана в надзорния съвет на Vivacom.

Плановете за Гърция 

Връщайки се на United Group и стратегията ѝ за развитие в Гърция, само преди няколко месеца компанията обяви, че създава нова структура там. Бизнес отделът се нарича UGІ Whоlеѕаlе и щe ĸoopдиниpa дeйнocтитe в тeлeĸoмyниĸaциoннaтa тъpгoвия нa eдpo – ycлyги зa виcoĸocĸopocтeн пpeнoc нa дaнни, poyминг и мoбилни ycлyги и тъpгoвия нa eдpo зa глacoви ycлyги. 

Подкрепи Economic.bg