„Булсатком“ официално има нов собственик

Най-големият телевизионен оператор бе изпаднал в тежка финансова криза

„Булсатком“ официално има нов собственик

Снимка: Bulsatcom

11336 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Най-големият доставчик на телевизия в страната „Булсатком“ официално има нов собственик – представляваната от Спас Русев Viva Corporate Bulgaria. Според информацията сделката е успешно финализирана, но детайлите по нея остават конфиденциални.

Придобиването идва след няколко критични години за „Булсатком“, която изпадна в тежка финансова криза заради невъзможност да обслужва огромните си кредити. В края на 2019 г. за пръв път се видя светлина в тунела след „перфектната буря“, която тя преживя. По онова време начело на дружеството застана Макс Зиф, който се нагърби със задачата да го преструктурира и оздрави.

Преди няколко месеца пък бе избран нов изпълнителен директор – Станислав Георгиев, който в свои медийни изяви коментира, че „Булсатком“ вече е в по-стабилно състояние. И изглежда като апетитна хапка за потенциалните инвеститори заради добрите си позиции на пазара. 

По данни на Комисията за регулиране на съобщенията компания е лидер при платената телевизия с около 650 000 абонати. Втори и трети на него са съответно А1 и Vivacom. Като цяло конкуренцията в нишата е силно нажежена, а действията на БТК (търговското дружество зад Vivacom) само потвърждават това. Телекомуникационният играч агресивно придобива по-малки оператори, включително кабелни такива, през последните месеци.

„Булсатком“ също опитва да се разчупи, лансирайки новата си дигитална Android услуга b-box. По-рано Станислав Георгиев е коментирал, че компанията продължава да залага на сателитното разпространение.

Новият собственик

Както вече стана ясно, зад Viva Corporate Bulgaria стои бизнесменът Спас Русев, известен с инвестициите си в телекомуникационния сектор. Именно той бе основният акционер във Vivacom преди придобиването ѝ от United Group миналата година. След като продаде мобилния оператор на шестия му подред собственик, Русев продължи да инвестира в региона. 

От думите му сега става ясно, че придобиването на „Булсатком“ може да се окаже инвестиция с по-дългосрочен характер.

Viva Corporate Bulgaria купува „Булсатком“ с цел да подкрепи възходящата траектория на развитие на компанията … Ще продължим да концентрираме усилията на „Булсатком“ в разработване на ключови продукти и услуги - платена телевизия, разнообразно съдържание и фиксиран интернет с отлично качество на достъпни цени.“

Подкрепи Economic.bg