София на картата на „умните“ градове – все така на далечното 89-о място

Челната тройка в индекса се попълва от Сингапур, Хелзинки и Цюрих, но има все повече европейски градове

София на картата на „умните“ градове – все така на далечното 89-о място

Снимка: Unsplash

София затвърждава 89-ата си позиция в глобалния индекс за „умни“ градове Smart City Index 2020 на Института за развитие на мениджмънта (IMD) и Сингапурския университет за технологии и дизайн. Столицата ни е единственият български град в класацията, в която тази година прави впечатление по-масираното присъствие на европейски населени места спрямо по-рано.

Челната тройка в индекса, в който са класирани общо 109 града, се попълва от Сингапур, Хелзинки и Цюрих. Подредбата се извършва въз основа на икономически и технологични данни, като обаче се взема предвид и мнението на гражданите за това колко „умни“ са тези места. В анкетата са участвали стотици хора, на които са задавани въпроси в пет ключови области: здраве и безопасност, мобилност, активности, възможности и местно управление.

Тазгодишният индекс акцентира върху ролята на COVID-19 върху технологичния пейзаж.

Тазгодишният индекс на Smart City предполага, че градовете, които са успели да съчетаят технологии, лидерство и силна култура на „живот и действие заедно“, трябва да могат по-добре да издържат на най-вредните последици от подобни кризи“, коментира Бруно Ланвин, президент на обсерваторията за интелигентен град IMD.

В много отношения това, което се случва в градовете, може да се разглежда като предшественик на онова, което чака нациите в ключови области, включително климат, неравенства и управление.

София на картата

Освен че остава на 89-а позиция, на която бе класирана и миналата година, София запазва и „CC“ рейтинга си (при най-висок възможен „ААА“ и най-нисък „D“). Градовете се класират по рейтинговата скала въз основа на оценката за възприятията за даден град в сравнение с резултатите на всички други.

Що се отнася до мнението на хората, най-много от тях са посочили замърсяването на въздуха като най-голям проблем за разрешаване – общо 74% от всички анкетирани. На второ място като недъг в очите на населението се нарежда корупцията (68.7%), следвана от задръстванията (59.7%), сигурността (49.4%) и зелените пространства и здравните услуги (33.3%).

Коментари: 0