София се бори за €600 хил. в Европейска зелена столица 2023

Тя е първият град от Югоизточна Европа, който стана финалист в престижния конкурс

София се бори за €600 хил. в Европейска зелена столица 2023

Снимка: Столична община

1216 ~ 4 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

София е първият град от Югоизточна Европа, който стана финалист в престижния конкурс „Зелена столица на Европа“, съобщиха от Столична община. Конкурсът се организира ежегодно по инициатива на Европейската комисия. В надпреварата за носител на титлата през 2023 г. взеха участие 16 града, като София бе класирана на финал заедно с Талин (Естония), Краков (Полша) и Хелсингбори (Швеция). Градът победител ще получи парична награда в размер от 600 000 евро, за да подкрепи реализацията на заложените проекти.

Това е голяма отговорност, както и възможност столицата да се превърне в лидер в национален и регионален план за налагане на политики в областта на зеленото и екологично развитие на градовете. Ако спечелим титлата, биха могли да бъдат привлечени и средства от националния бюджет, с които да се проведат събития, насочени и провеждани в други градове в България и региона, както и за създаване на по-амбициозни национални мерки и политики“, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Целта на състезанието е да подкрепи местните власти в Европа в усилията им да намалят негативното влияние на градската среда върху здравето на гражданите, както и да прилагат високи екологични стандарти в управлението си. Финалът на конкурса ще бъде на 9 септември в град Лахти, Финландия. София трябва да представи видео материал и презентация на своята визия за следващите две години, както и да поеме ангажимент за мерките, проектите и събитията, които ще осъществи през 2023 г. като носител на титлата.

Предложените от Столична община инициативи се обединяват около темите за системата от свързани зелени площи, чистия транспорт, биоразнообразието и зелената трансформация като култура и начин на живот.

Успехът е съвместен и това е една от основните посоки, в които Европейската комисия иска да се развиват градовете – споделена визия и отговорност между граждани, бизнес и администрация“, изтъкна Фандъкова.

Предложените проекти са съгласувани с Главния архитект на общината арх. Здравко Здравков и ОП „Софияплан“. Те се обединяват от темите за по-добра пешеходна и велосипедна свързаност и единна мрежа от зелени пространства като основен гръбнак на столицата.

Първият проект, за който Economic.bg вече разказа подробно, е „Зеленият Ринг на София“ – проект за отсечката бул. „Тодор Каблешков“ - гара  „Пионер“ - бул. Шипченски проход“- ЖП ареал „Христо Смирненски“ и реализация на първи участък от трасето: гара „Пионер“ – бул. „Шипченски проход“.

"Зеленият ринг на София" е проект, целящ създаването на вело и пешеходен ринг в София. Снимка: Greenlinesofia.

Проектът „Речен парк Манастирски ливади Изток“ е в готовност, предстоят административни процедури по прилагане на ПУП, обясниха от Столична община.

 

„Концепция за линеен парк Манастирски ливади - Изток“ предлага принципно решение за регенерация на речните корита на р. Боянска бара и р. Бара Изливо.Снимка: Софияплан

„Парк „Лозенец“ е нова концепция за реализиране на паркова среда върху частни терени чрез създаване на икономически интерес за собствениците. „Реките на София“ е проект за вело и пешеходни коридори по деретата на реките „Владайска“ и „Перловска“. Има разработен проект и концепции за велосипедни връзки на кварталите „Младост“, „Дружба“ и „Люлин“ с Центъра.

Презентацията на София включва и изграждане на пешеходни пасарелки (надлези):

  •  Софийския околовръстен път (СОП) – Южна дъга – 2-3 броя., които да осъществят връзка между зелените клинове и  жилищните територии от двете страни на пътната връзка.От общината разясниха, че в момента има проектна  готовност за 2 броя. с единична стойност от приблизително 1,5 млн. лв.
  • гара Пионер – връзка с Ловен парк и като продължение на Зеления Ринг (част от проекта).
  • Южен парк – над ул. Бяла Черква, връзка с двете части над парка.
  • Топлоцентрала – връзка над бул. България между Южен парк и парка около НДК.
  • Борисова градина – над бул. Драган Цанков, непосредствено след кръгово кръстовище с  бул. Алея Яворов в посока бул. Евлоги и Христо Георгиеви (включена в проекта на ПУП).
  •  Пътен възел бул. Ал. Малинов и СОП – пешеходни връзки и велоалея до последна станция на метрото.

На финала София ще представи и проект за озеленяване на училищни дворове и изграждане на споделени паркове в зоните без достъп до публична зеленина – разработване на ПУП/проекти и пилотна реализация на няколко обекта. За самата подготовка за финала ще бъдат необходими 60 хил. лв., с които да бъде увеличен бюджетът на Асоциация за развитие на София – проект „Зелена София“. Те са предвидени за подготовка на комуникационна стратегия за кандидатурата на града, както и за заснемането на видеофилм, който да бъде представен пред журито на финала.

Йорданка Фандъкова обясни, че ако София стане носител на титлата за 2023г., паричната награда от 600 000 евро ще може да бъде използвана за:

  • финансиране на дейностите (конференции, събития и др.), които градът ще реализира през 2023г.
  • финансиране на дейности и проекти от фонд „Зелен град“.
  • покриване на разходите за подготовка на София за финала на конкурса, както и разходите за участието на града до момента.
Подкрепи Economic.bg