София - градът, който расте, но не старее

Днес отбелязваме празника на българската столица

София - градът, който расте, но не старее

Снимка: Economic.bg

3371 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

София, това е 15-ят по големина град в Европейския съюз, столицата на България и четвъртата по височина столица в Европа. Но София е много повече от това - един град, който може да плени всеки, който го посети. Оживените улици и булеварди, красивите паркове и алеи са само малка част от богатствата на този колоритен град, който е дом на известни писатели, художници, спортисти, артисти, археолози и най-различни  хора на изкуството.

София е град с много история. По предложение на проф. Марин Дринов е обявена за столица на 3 април 1879 г. Днес София е най-големият град на територията на България и населението й е над 1,3 млн. жители. Това, разбира се, е едно от нещата, които голяма част от хората не харесват - градът е твърде пренаселен. И въпреки това в него може да се движиш спокойно.

Голямото разнообразие от история, забележителности, ресторанти, бурен нощен живот и събития, превърна София в предпочитано място за много чуждестранни туристи. Тук те могат да намерят всичко - да се обогатят със знания за едно непознато и много интересно място, да се забавляват, да се запознаят с българската култура и традиции, да се докоснат до едно гордо със своята история и принадлежност общество. И те няма как да не го обикнат.
Естествено, тръгнеш ли да търсиш недостатъците на нещо, винаги ще ги намериш. Животът в която и да е европейска столица не е лесен. Разходите за живот са високи, задръстванията са големи, денят минава бързо и неусетно в работа и задачи, които правят ежедневието забързано. Не на всеки допада този начин на живот и мнозина избират спокойствието.
Този шум обаче е истинска мелодия за ушите на младите хора и местните жители, прекарали целия си живот в София. Бурното забързано ежедневие невинаги означава нещо лошо. То те кара да се чувстваш жив, да планираш задачите си за деня, да бъдеш активен и най-вече да цениш спокойствието и красотата на останалите кътчета в България, които са предпочитано място от софиянци през уикендите.
Като всяка друга столица, София има своите недостатъци, но влюбиш ли се веднъж в нея, тази любов е за цял живот. 
Подкрепи Economic.bg