София купува 13 чисто нови трамвая

Поръчката е за 61 милиона лева

София купува 13 чисто нови трамвая
4271 ~ 1 мин. четене
Столична община планира да купи 13 чисто нови трамвая. Администрацията е обявила обществена поръчка за 13 чисто нови нископодови машини. Стойността на поръчката е точно 61 135 986 лв., сочи справка в страницата на Агенцията за обществени поръчки. 

Освен трамваите, в поръчката са включени още обучение на работниците и служителите, които ще отговарят за тях, поддръжка, диагностика и ремонт. Доставка на материали, необходими за краткосрочна и аварийна поддръжка на трамваите, доставка на диагностично оборудване и специализирани инструменти също влизат в цената. 

Част от новите машини ще се движат по линия 5, след като трасето й бъде ремонтирано, съобщава в. "Сега". 

В рамките на месец пък Столичната община ще пусне четири от общо 28 трамвая втора употреба от швейцарския град Базел. Пристигналите преди броени дни мотриси са подарък за общината. Те са произведени във времената на Желязната завеса - през 1989 г., и се очаква да бъдат в експлоатация до към 2032 г., когато възрастта им ще доближи тази на най-старите трамваи в момента. 

Четирите машини "втора ръка", наричани от самите базелци "краставици" заради зеления им цвят, ще обслужват линиите 6 и 12. 

По-късно се очаква да пристигнат и останалите 24 трамвая. Те имат 55 седящи места, побират и 150 правостоящи пътници. Разполагат с нископодова секция за колички и хора с увреждания. Доставката на всички трамваи трябва да приключи до края на 2018 г.
Подкрепи Economic.bg