\"София Тех Парк\" ще гради икономика на знанието и иновациите

Паркът има за цел да задържи младите хора в страната

\

Снимка: Стоян Йотов

3992 ~ 3 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

„София Тех Парк“  е не само първият по рода си модерен високотехнологичен парк в България, но и на Балканите. Той е Кауза – за една България на бъдещето, която проправя пътя напред за младите, за да останат в една иновативна и технологична България. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на София Тех Парк, предаде репортер на Economic.bg.

Официалното име на проекта е Technology+Innovation Network. Той има две основни цели – да задържи младите хора в страната и да постави основните за изграждане на икономика на знанието и иновациите.

На церемонията по откриване на парка присъстваха президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов. Официални гости бяха още президентът на Словакия Андрей Киска, премиерът на Свободната държава Бавария Хорст Зеехофер, европейският комисар по регионално развитие Корина Крецу, министърът на икономиката Божидар Лукарски и изпълнителният директор на София Тех Парк Елица Панайотова.

Паркът е изграден на територията на бившото военно поделение на 4-ти км. на бул. „Цариградско шосе“. В него ще се помещават 11 лаборатории за информационни и комуникационни технологии, биотехнологии и зелена енергия. Паркът ще има и лаборатория за по-лесно и бързо създаване на прототипи. Световно известната българска компания за катерачни стени „Уолтопия“ също ще изгради своя голяма сграда.

"София значи "мъдрост". Трябва да сме по-мъдри. Пожелавам на всички компании тук много мъдрост, много успехи и да постигнете най-доброто, за да помогнете на собствената си държава и на целия Европейски съюз", каза словашкият президент Хорст Зеехофер.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски каза, че изграждането на парка  е първата крачка към изграждане на икономика за знанието на модерните предприемачи и иновации. „Идеята е да създадем екосистема, която да реализират.  Искаме тук да си взаимодействат науката и бизнесът, да създават добавена стойност за икономиката", обяви Лукарски. Той добави, че през миналата година София е на трето място в Европа по брой на стартъп компании и изрази увереност, че и през тази година столицата ще е в топ три.

София Тех Парк има и първите си обитатели  - сред тях са инвестиционният стартъп фонд Eleven, както и някои от компаниите, в които вече е инвестирал. Предстои на територията на парка да заработи и своеобразен „Инкубатор за стартъпи“, в който участие ще имат и други два фонда – LAUNCHub и Neveq.

Големи компании като VMware и SAP имат единствените си развойни центрове извън държавите, в които са създадени. Те формират над 3% от БВП на България, което се създава от технологични компании или иначе казано 35 000 - 40 000 софтуерни инженери, коментира на пресконференция вчера Любен Белов, един от управляващите съдружници в LAUNCHub.

Hewlett-Packard, Националният център за суперкомпютърни приложения и Института по Информационно-комуникационни технологии при БАН, също планират своя съвместна развойна лаборатория. 

В лабораториите на София Тех Парк ще се развива и производството на хранителни добавки от растителни екстракти.  Проектът е на българската компания „Провиотик“, които ще извършват изследвания с патогенни бактерии.

"Трябва да задържим умните хора тук чрез хубави и качествени неща", коментира Марчин Олендер, мениджър публична политика и връзки с правителства за Централна и Източна Европа на Google. Той допълни, че за глобалното предприемачество вече няма граници и бизнес може да се развива навсякъде – София е едно чудесно място за това.

Подкрепи Economic.bg