Сорос: ЕС може да не преживее коронавирус кризата

Милиардерът предлага Блокът да издаде т.нар. вечни облигации

Сорос: ЕС може да не преживее коронавирус кризата

Снимка: Open Society Foundation

4646 ~ 2 мин. четене
Финансистът и милиардер Джордж Сорос заяви, че Европейският съюз може да се разпадне след пандемията от коронавирус, освен ако Блокът не издаде вечни облигации в помощ на слаби членове като Италия.

Коронавирусът, който се появи в Китай миналата година, потопи част от световната икономика, а правителствата увеличиха заемите до нива, които не са наблюдавани в историята на мирното време, отбелязва Reuters.

89-годишният Сорос заяви, че щетите върху икономиката на еврозоната от новия коронавирус ще продължат "по-дълго, отколкото повечето хора мислят", добавяйки, че бързото развитие на заразата означава, че ще бъде трудно да се разработи надеждна ваксина.

Ветеранът в управлението на хедж фондове и председател на Soros Fund Management LLC каза, че вечните облигации, използвани от британците за финансиране на войните срещу Наполеон, ще позволят на Европейския съюз – самият той създаден от пепелта на Втората световна война – да оцелее.

„Ако ЕС не е в състояние да приеме такъв инструмент сега, той може да не е в състояние да преодолее предизвикателствата, пред които е изправен в момента“, заяви Сорос в интервю, изпратено до репортери по електронна поща. „Това не е теоретична възможност; може да е трагичната реалност", казва милиардерът.

Сорос, който си спечели слава, залагайки срещу паунда през 1992 г., каза, че с големи страни като Германия, продаващи облигации с отрицателна доходност, безсрочните облигации биха улеснили настъпващата криза на бюджета в целия блок.

Той каза, че ЕС ще трябва да поддържа кредитния си рейтинг на ниво „AAA“, за да емитира такъв дълг –и следователно трябва да има правомощия за събиране на данъци за покриване на разходите по облигациите – затова се предполага, че може просто да разреши данъците, вместо да ги налага.

„Има решение“, каза Сорос. „Данъците трябва само да бъдат разрешени; те не трябва да се прилагат. "

Попитан за Brexit, Сорос каза, че е особено притеснен от Италия: „Какво би останало от Европа без Италия?“.

„Облекчаването на правилата за държавна помощ, което е в полза на Германия, беше особено несправедливо спрямо Италия, която вече беше "болният човек на Европа" и тогава беше най-силно засегната от COVID-19“, каза Сорос.

Сорос бяга от Унгария, когато комунистите консолидират властта в страната през 1947 г. и завършва London School of Economics. През 1992 г. неговият инвестиционен фонд реализира огромни печалби, залагайки, че стерлингите са надценени спрямо германската марка, принуждавайки британците да изтеглят паунда от механизма на европейския валутен курс.
Коментари: 0