Сорос купува строителя на Дунав мост 2

Американският милиардер ще придобие собственост върху 25% от акциите на испанската FCC

Сорос купува строителя на Дунав мост 2
232 ~ 1 мин. четене

Американският милиардер Джордж Сорос ще стане ключов акционер в испанската строителна компания FCC (Fomento de Construcciones y Contratas),като изкупи емисия права на стойност 1 милиард евро, съобщи Ройтерс, като цитира запознат източник. У нас компанията е популярна като строител на Дунав мост 2 при Видин и Калафат.

Сорос ще придобие около 25% от капитала на компанията, след като постигне сделка с основния акционер Естер Копловиц, като изкупи нейните права върху акции от увеличението на капитала на дружеството.

Така делът на Копловиц също ще падне до около 25% от сегашните 50% от книжата на компанията.

Главният изпълнителен директор на FCC Хуан Бехар потвърди, че Сорос е бил в ексклузивни разговори с Копловиц, която е дъщеря на основателя на компанията, която активно участва в строителството в Испания след гражданската война.

Американският милиардер е потвърдил, че ще задържи книжата поне за 4-годишен период и ще оглави борда на затъналата в дългове компания.

Според цената, която Сорос ще плати за правата, инвестицията му ще достигне между 650 млн. и 700 млн. евро.

Досега милиардерът е притежавал 3,8% от компанията, купени през миналата година, няколко седмици след като и основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс е купил 5,7%, твърдят още източниците на Ройтерс.

FCC, която  бе принудена да продава активи и да освобождава работници заради сериозни дългове, отчете в петък 788 млн. евро загуби към края на септември 2014 г.

Изпълнителният директор Бехар обяви, че компанията е постигнала договорка с над 75% от банките кредитори да изплати задълженията си от 900 млн. евро с 15% "подстрижка".

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg