Социалната икономика е 10% от целия бизнес в Европа

Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел

Социалната икономика е 10% от целия бизнес в Европа

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

10% от бизнеса в Европа се занимава в сектора на социалната икономика. Това означава, че в него са заети около 2 млн. предприятия, уточни еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел по време на конференцията за социални иновации „Партньорство за промяна“. 

Въпреки че социалното предприемачество се неглижира гореспоменатите цифри идват да покажат неговата значимост. По думите на Габриел в сферата са заети 11 млн. души, или 6% от цялата работна сила в ЕС. 

Еврокомисарят посочи, че в днешно време младите хора все по-често създават платформи в сферата на социалното предприемачаство, което доказва неговата актуалност. 

Габриел напомни, че бъдещета програма „Цифрова Европа“ за периода 2021-2027 ще отвори допълнителни възможности за финансирането на социални иновации. 

В тази връзка столичният кмет Йорданка Фандъкова допълни, че в София от 1 януари 2019 г. стартира пилотна програма за социални иновации. Бюджетът ѝ за годината е в размер на 100 000 лева, като занапред може и да расте, ако е успешна. В рамките на три месеца могат да се подават проектни предложения. Програмата е насочена към предприемчивите хора и организации, проектите им ще бъдат частично финансирани от общината. 
Коментари: 0