SpaceX изстреля спътник с използвана ракета-носител

Постижението открива възможности за съкращаване на разходите при космически пътувания

SpaceX изстреля спътник с използвана ракета-носител
2114 ~ 1 мин. четене

SpaceX направи историческо космическо постижение, като за първи път изстреля спътник с ракета-носител Falcon 9 с вече използвана и рециклирана ракета-носител.Това съобщават международните медии.

Сензационната новост открива възможности за значително съкращаване на разходите. Повторното използване на елементи от свръхскъпите и прецизно изработвани ракети носители бе неимоверно труден проблем от десетилетия.

Именно в усилия за неговото решаване се достигна до корабите за многократно използване. Но в тази насока успешна беше само програмата на NASA за совалките, практически използвани през 1981 - 2011 г.

Ракетата, която изведе люксембургски телекомуникационен спътник, беше изстреляна от космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал, щата Флорида, по план - в 18.27 часа местно време (01.27 днес по българско време).

Високата 41 метра първа степен се отдели от ракетата носител 2 минути и 41 секунди след изстрелването, за да кацне меко на плаваща платформа. Постижение само по себе си е и точно контролираното спускане на степента, която вече "си е свършила работата".

Първата степен на ракетата беше използвана за първи път при изстрелването на капсулата Dracon към Международната космическа станция с мисия за снабдяване на станцията с провизии, съгласно договор с NASA.

Подкрепи Economic.bg