SpaceX успешно изстреля сателитите за интернет Starlink

60-те сателита са първите от този тип, които имат за цел създаването на мащабна мрежа, която ще осигури на жителите на Земята широколентов достъп до интернет

SpaceX успешно изстреля сателитите за интернет Starlink
2714 ~ 2 мин. четене

Aмериканският ракетен носител Falcon 9 бе изстрелян в орбита с 60 мини-спътници, предназначени да започнат създаването глобална мрежа за достъп до интернет Starlink, съобщава SpaceX.

Изстрелването на Falcon 9 на SpaceX беше извършено от космодрума на НАСА в Кейп Канаверал във Флорида.

Първоначално изстрелването бе планирано да се извърши на 16 май, но беше отложено за ден поради силни ветрове в горните слоеве на атмосферата. На следващия ден SpaceX обяви, че отново забавя старта на 60-те сателита Starlink, за да актуализира софтуера си и отново да провери всичко внимателно.

60-те сателита Starlink са първите от планираните около 12 хиляди от този тип, които имат за цел да създадат мащабна мрежа, която ще осигури на жителите на Земята широколентов достъп до интернет във всяка част на планетата. Предполага се, че всички те ще бъдат пуснати в орбита след 2020 година. Общата инвестиция за проекта се оценява на 10 млрд. долара.

Както вече съобщи собственикът на SpaceX Илон Мъск, за да се гарантира минимално покритие, се планират поне шест подобни изстрела на ракети с 60 сателита, които се планират да приключат до края на тази година.

SpaceX е една от многото компании, които искат да поставят големи спътници в орбита, за да осигурят глобално интернет покритие. Сред тях - OneWeb, Telesat, LeoSat и Amazon. Както се съобщава, през февруари тази година OneWeb пусна в орбита и първите шест спътника от собствената си система.


Коментари: 0