Спад на чуждите работници във Великобритания заради Brexit

Броят на работниците от Румъния и България обаче продължава да расте

Спад на чуждите работници във Великобритания заради Brexit
4049 ~ 1 мин. четене

Над 5 млн. души, родени в чужбина, са си намерили работа във Великобритания през последната година, докато заетостта сред гражданите на Обединеното кралство намалява, показват официалните данни на британската статистика.

За първи път се наблюдава намаление на работещите във Великобритания европейски граждани за последните две години, пише английският Daily express. Това се обяснява с референдума за Brexit и падането на стойността на паунда, които правят Кралството по-непривлекателен за чужденците. Въпреки това Великобритания продължава да бъде магнит за работници от други страни от ЕС, коментира изданието.

Броят на работниците от Румъния и България обаче продължава да расте – 305 хил. са пристигналите миналата година, което е увеличение с 90 хил. 26 хил. са само за последното тримесечие.

Анализът на британския пазар на труда показва също така, че в периода между декември 1997 г. и декември 2016 броят на имигрантите, работещи във Великобритания, се е увеличил от 3.8 на сто до 10.9 на сто.  За последната година чуждестранни работници са се увеличи с 431 хил. души.

Подкрепи Economic.bg