В София се купуват все повече жилища в етап „строеж”

В столицата цените на апартамент в комплекс са в диапазона между 900 и 1550 евро на кв. м

В София се купуват все повече жилища в етап „строеж”
5268 ~ 2 мин. четене

Тенденцията да се реализират покупки на жилища в проекти на етап „в строеж“ се задълбочава. Това показва доклад на Colliers за имотния пазар във висок и средно висок клас комплекси.

Значимостта на този тренд се засилва от 2015 г. насам в  резултат от активизиране на търсенето и съответното изчерпване на готовия качествен продукт. Развитието се изразява в нарастване на делът на този тип транзакции през последните две години от 37% на 57% от общия обем сделки.

Още много нови жилищни комплекси ще се появят в столицата през настоящата година. В отговор на динамиката на търсенето, продължава активното строителство на 17 проекта, 10 от които ще бъдат завършени през 2017 г. Допълнително е обявено проектирането и изграждането на още 13 комплекса, добавят от компанията.

Интересът на купувачите е насочен предимно към апартаменти с 2 и 3 спални, като консултантите от Colliers регистрират, че жилищата с прилежащи дворни пространства се нареждат сред предпочитаните в затворените комплекси. Търсят се предимно имоти, които се характеризират с качество на средата и на строителството, функционално разпределение на вътрешното пространство, локация, налична инфраструктура, бърз и удобен достъп.

В съответствие с динамиката на пазара на жилища, цените регистрират 9% ръст през 2016 г. Като обикновено са в диапазона между 900 – 1550 евро на кв. м. с включен ДДС. Апартаментите с 2 спални се придобиват срещу суми между 160 000 и 175 000 евро, а средната цена на самостоятелна къща е около 360 000 евро. Налице са причини да се твърди, че все по-адекватно се отчита развитието на пазара и се определят цените на жилищните имоти в разглеждания от Colliers сегмент. За това свидетелстват стопяването на разликата между офертна и покупна цена, която спада от 11% през 2013 г. до едва 2,7% през 2016 г.

Процентът на купувачите, използвали банков кредит при покупка на жилище също расте. През 2014 г. 27% от купувачите на имот са го финансирали чрез кредит, а през 2015 г. 33%, а през изминалата година увеличението е значително, достигайки 50%. При сделките с инвестиционна цел покупките се финансират почти изцяло със собствени средства. Техният дял в общите транзакции остава стабилен - 29 %.

Сред основните очаквания за 2017 г. са затвърждаване на наблюдаваните и през изминалата година тенденции.  Ще се реализират все повече продажби на жилища „в строеж“, като заедно с това ще се увеличи и броят на обявените за изграждане проекти. Активното ипотечно кредитиране ще благоприятства запазването на високия дял на покупки, финансирани от банка. Както купувачите, така и инвеститорите в имоти във висок и средно висок сегмент, ще запазят фокуса си върху качеството на продукта и съответствието му с международни стандарти на строителство. 

Подкрепи Economic.bg